<
>

Dallinga: "Onthaal in Toulouse was één groot feest''

Het was feest in de binnenstad van Toulouse na de bekerwinst van de plaatselijke FC. Ruim 18.000 man waren uitgelopen naar het Capitool om de historische bekerwinst te vieren. De prestatie van de ploeg van Stijn Spierings, Branco van den Boomen, Zakaria Aboukhlal en uitblinker Thijs Dallinga maakte behoorlijk wat los in de stad en dat is niet zo gek. Mede door twee goals van Dallinga won Toulouse met 5-1 van Nantes en daarmee de eerste Coupe de France sinds 1957.

''Het was één groot feest. Het is als buitenlandse speler best lastig in te schatten hoe erg het leeft. Maar naarmate we verder in het toernooi kwamen, des te meer het ging leven. Toen we de finale haalden, ging het alleen nog maar over de beker. Uiteindelijk waren we met alle supporters in het stadion en ook in de stad. Het is mooi dat we ze iets terug konden geven", aldus Dallinga.

Met zijn twee doelpunten speelde Dallinga een grote rol bij de zege van Toulouse. De spits kent met 18 doelpunten dit seizoen sowieso een geweldig debuutjaar bij de Franse ploeg. "Het eerste half jaar heb ik wel wat aanpassingstijd nodig gehad. Er zaten toen wedstrijden tussen waarin ik ook gewoon minder goed speelde. Dat is ook logisch denk ik. Aan de club en het team heeft het echter niet gelegen. Ik ben altijd geweldig opgevangen en er waren hier altijd mensen die vertrouwen in me hadden."

Dallinga in Oranje?
Door zijn goede prestaties staat Dallinga bovenaan de lijst met meest scorende Nederlanders in een top-5-competitie. Met het stoppen van Luuk de Jong en Vincent Jansen is het dan ook een logische vraag of Dallinga stiekem al denkt aan een oproep van Ronald Koeman. Nadat eerdere opmerkingen over een eventuele selectie breed werden uitgemeten in de media, is Dallinga nu iets voorzichtiger met zijn woorden.

"Na de vorige keer doe ik geen uitspraken meer over Oranje." Thijs Dallinga

"Na de vorige keer durf ik geen uitspraken meer te doen. Zoals ik toen ook al zei, uiteindelijk bepaalt de bondscoach wie geselecteerd wordt en daar heb ik niks over te zeggen. Ik moet gewoon mijn best blijven doen op het veld en een zo'n hoog mogelijk niveau aantikken. Dan zien we wel of het genoeg is."

Europa League-deelname in gevaar
Normaal gesproken zou Toulouse door de bekerwinst een ticket verdienen naar de Europa League, maar de club is in handen van dezelfde eigenaar als bijvoorbeeld AC Milan. Volgens regels van de UEFA is het niet mogelijk dat twee clubs van dezelfde eigenaar in hetzelfde toernooi uitkomen. Toch zijn ze er bij Toulouse van overtuigd dat de UEFA mee gaat werken.

"Wij waren er van tevoren niet van op de hoogte dat we eventueel geen Europees voetbal kunnen spelen" Thijs Dallinga

"Van wat ik heb begrepen, mogen we wel Europa in. Er moeten nog wel wat documenten gestuurd worden naar de UEFA. Dat is afwachten. Wij waren er van te voren niet van op de hoogte dat het eventueel niet zou kunnen, dus wij gaan er ook gewoon vanuit dat het wel kan. Waarom spelen we anders ook in de beker? Maar goed, ik heb nog veel om voor te spelen hier. Ik zit hier goed op mijn plek. Dus wat er ook uitkomt, ik zit hier goed en kan nog genoeg stappen maken."

Nederlandse enclave bij Toulouse
Door de bekerwinst en de handhaving draait Toulouse een topseizoen. Met dank ook aan het goede spel van de Nederlanders in Frankrijk. Dallinga hoopt dat de groep met Spierings, Van den Boomen, Aboukhlal en Dallinga zelf bij elkaar blijft. "Natuurlijk zou dat heel mooi zijn. In de voetballerij weet je dat het heel zeldzaam is dat we überhaupt in deze positie zitten. Ze (Branco van den Boomen en Stijn Spierings) zijn transfervrij aan het einde van dit seizoen. Zij zijn ook in gesprek met de club. Ik weet dus niet hoe groot de kans is dat we met z'n allen blijven samenspelen. We genieten er nu nog van en hoe het er volgend seizoen uitziet, dat weten we nog niet. Het zou het mooiste zijn als we met zijn allen kunnen blijven samenspelen."