<
>

De sollicitatiebrief van Joey Veerman aan Oranje

Pro Shots

Na 120 even slordige als spannende minuten en een penaltyserie vol opmerkelijke missers mag PSV zich opnieuw een jaar lang bekerwinnaar noemen. Het werd een wedstrijd die niet de boeken in zal gaan vanwege het verzorgde spel en attractiviteit. Toch was er één iemand die focuste op zijn spel en er daarom bovenuit stak: Joey Veerman. Voor de tweede week op rij liet hij bondscoach Ronald Koeman zien waarom hij in Oranje hoort.

Na een dubbele ontmoeting tussen PSV en Ajax worden alle spelers gewogen op de weegschaal die het Nederlands elftal heet. Welke spelers worden te licht bevonden en wie is goed genoeg om kans te maken op een plekje in Oranje. Bij PSV maakten, inclusief spelers die van de bank kwamen, acht Nederlanders hun opwachting, aan Ajax-zijde waren dat er negen. Een vijver van zeventien spelers om uit te vissen, maar of Ronald Koeman overtuigd is geraakt is nog maar de vraag.

Inmiddels mag er één iemand toch eigenlijk niet meer ontbreken: Joey Veerman. In het Eredivisieduel was hij, volgens Kenneth Perez, verreweg de beste man van het veld, ondanks dat Luuk de Jong (2 goals) en Xavi Simons (1 goal, 1 assist) een duidelijkere stempel op de wedstrijd hadden gedrukt. Nu moest Veerman het opnieuw laten zien, om daadwerkelijk de bondscoach te overtuigen. Missie geslaagd, zo vindt Perez. En dus zou een uitnodiging voor Oranje, dat op 14 juni pas voor het eerst weer speelt, meer dan terecht zijn. Het huwelijk tussen hem en Oranje is alleen niet zo gelukkig. Hij speelde ooit één jeugdinterland en daar bleef het bij. Daarna, ondanks dat de middenvelder het wellicht wel had verdiend, droeg de 24-jarige PSV’er niet meer het shirt van Oranje.

Louis van Gaal had in de op één na laatste voorselectie vóór het WK nog wel een plekje voor hem in zijn 26-koppige voorselectie, maar Veerman ontbrak een paar weken later in de 37-koppige voorselectie voor het WK. Koeman had daarna wel weer een plekje bij de eerste 37 voor Veerman in petto, maar ook die voorlopige selectie overleefde hij niet. Door een blessure van Frenkie de Jong mocht de oud-speler van FC Volendam en sc Heerenveen zich tóch nog in Zeist melden, maar ging de creatieveling ziek naar huis vlak voor het treffen met Frankrijk.

Na de bekerfinale is het natuurlijk over alle randzaken gegaan, die eigenlijk niets met voetbal te maken hebben. Aan Veerman was dat niet besteed, zo zei hij na afloop en gaf te kennen zich er ook aan te hebben gestoord. Zijn focus lag op de wedstrijd en het voetbal. Dat zag je ook. Van alle PSV’ers was hij degene met de meeste schoten op doel, penetraties in de final third, gecreëerde kansen, balcontacten, (succesvolle) passes, voorzetten, succesvolle dribbels én tackles.

Op basis van een aantal statistieken was Veerman zelfs de beste van alle spelers. Omdat Ajax geen enkele keer op doel schoot in 120 minuten – de bal op de paal van Brian Brobbey telt statistisch gezien niet als schot op doel maar als paal/lat – en er bij PSV telkens iemand anders tussen de palen schoot, heeft Veerman met één schot op doel het gedeeld hoogste aantal. Ook qua penetraties in het meest aanvallende derde deel, voorzetten en tackles deed hij het (gedeeld) het beste.

In het interview met Hans Kraay Junior na de wedstrijd vertelde de kersvers bekerwinnaar dat hij zowel goed was aan de bal als zonder bal. "Dat wil iedereen zien van mij dus dan laten we het maar even zien, Hans", zei hij met een grote glimlach. Dat is nog een understatement, want Veerman won vijftien van zijn negentien persoonlijke duels. Niet eerder dit seizoen won hij meer dan acht persoonlijke duels in een wedstrijd voor PSV in alle competities (46 wedstrijden gespeeld).