<
>

Nederlanders bezorgen Toulouse eerste Coupe de France

Pro Shots

Toulouse FC is sinds zaterdagavond in het bezit van een absolute hoofdprijs in het Franse voetbal. Le Téfécé versloegen FC Nantes in een volgepakt Stade de France na een weergaloze eerste helft. De Nederlanders hadden een groot aandeel met zowel assists als doelpunten. Thijs Dallinga was voor rust zelfs twee keer trefzeker. Het werd uiteindelijk 1-5.

De eerste helft had voor Les Violets meer weg van een galashow dan een voetbalwedstrijd. Al na vier minuten mocht Branco van den Boomen aanleggen voor een hoekschop. Centrumverdediger Logan Costa kopte de bal snoeihard achter Alban Lafont: 0-1. De aanvoerder van Nantes beleefde als doelman sowieso een verschrikkelijke 45 minuten. Zes minuten na de openingstreffer mocht Van den Boomen aanleggen voor een vrije trap aan de zijkant van het veld. De middenvelder vond landgenoot Stijn Spierings in de zestien, waarna Spierings de bal opnieuw voor het doel bracht. Opnieuw was het Costa die het eindstation was. De Kaapverdiaan had überhaupt pas een doelpunt gemaakt in het betaald voetbal, maar koos het juiste moment uit om dat doelpuntenmoyenne even op te krikken.

Vervolgens kwamen de gouden acht minuten van doelpuntenfenomeen Thijs Dallinga. De Nederlander werd schitterend de diepte in gestuurd door zijn Chileense ploeggenoot Gabriel Suazo en maakte via een subtiele voetbeweging zijn eerste doelpunt van de avond: 0-3. Na 31 minuten maakte de 22-jarige spits aan alle onzekerheid een eind. De aanvaller reageerde heel attent op een rebound en zorgde zo voor een 0-4 ruststand.

Nantes probeerde de achterstand te verkleinen, maar slaagde er niet in om echt grote kansen af te dwingen. Na 75 minuten kreeg de ploeg een gigantische mogelijkheid om de schade enigszins te beperken, nadat Rasmus Nicolaisen zijn tegenstander naar de grond trapte in eigen strafschopgebied. Voor Ludovic Blas een mogelijkheid om zijn status als penaltyspecialist nog eens waar te maken. Dat deed hij met verve, want de Fransman poeierde de bal dwars door het midden: 1-4. Vier minuten later werd de marge alweer op vier goals gebracht. Een vrije trap van Van den Boomen, inmiddels spelend met de aanvoerdersband, belandde in de muur en werd weggewerkt. Dat gebeurde matig, waarna de bal recht voor de voeten van Marokkaans international Zakaria Aboukhlal kwam. De oud-speler van PSV en AZ schoot onberispelijk raak: 1-5.

Toulouse won als stad wel eens de Coupe de France, maar dat was een club die eind jaren zestig tegen een faillissement aan liep. Sindsdien is de club er een die maximaal in de middenmoot van Frankrijk speelt. Wel werd de ploeg drie keer kampioen in de Ligue 2. Maar vanaf zaterdagavond is de ploeg er een met een hoofdprijs, want na een schitterende finale siert de prijzenkast van Toulouse nu de grootste beker uit het Franse voetbal.