<
>

Van Nistelrooij over Ajax: "Als je een tikkie krijgt dan ga je reageren"

Een aspect staat als een paal boven water: Joël Drommel is zondag de keeper als PSV aantreedt tegen Ajax voor de finale van TOTO KNVB Beker. De doelman krijgt in het bekertoernooi de voorkeur boven sluitpost Walter Benítez, die gedurende het seizoen onbetwist een plek onder de Eindhovense lat heeft. Maar afspraak is afspraak voor PSV-trainer Ruud van Nistelrooij en dus is Drommel zondag de man onder de lat.

De focus op de bekerfinale was lastig om langer dan een week te hebben, aangezien de week voor het treffen om de Dennenappel er eveneens een topper met Ajax op het programma stond voor trainer Van Nistelrooij. “Nu gebeurt dat natuurlijk in de media”, geeft de coach van de nummer twee van de Eredivisie aan. “Ik denk dat wij die focus al hadden meteen nadat we konden opstarten na Ajax. Dat merkte je ook aan de groep. Dit was een uitstekende prestatie. Het besef is er dat dat herhaalt moet worden. Plus dat was meteen te zien dinsdag toen we weer begonnen met trainen.”

Tikkie
Het lijkt op papier makkelijker dan de praktijk zal uitwijzen, het herhalen van de 3-0 overwinning op Ajax van vorig weekend. Dat is ook iets waar Van Nistelrooij voor waakt. “Je weet hoe dat is als je zelf een tikkie krijgt in een topwedstrijd. Dan ga je toch reageren. Dan gaan de koppen bij mekaar. Dat weet je dat dat gaat gebeuren. Je weet dat het een finale is, dat het in De Kuip is, waarin de supportersgroepen zijn verdeeld. Dan is dat een andere wedstrijd en dan zal je dat nog een keer over moeten doen met een plusje.”

Bepaalde zaken zullen toch anders zijn. Zo is bij de Amsterdammers Kenneth Taylor geschorst na een rode kaart in de halve finale tegen Feyenoord. Een Mexicaanse middenvelder keert dan weer terug van een schorsing. “Je hebt toch je bevindingen vanuit de wedstrijd. Daar kijk je naar en heb je naar gekeken. Dan weet je ook welke accenten je daarin nog kan zetten in teamfuncties. Je weet dat bij Ajax Kenneth Taylor geschorst is en Edson Alvarez terug is. Dan ga je kijken hoe zij het gaan invullen en wat zij misschien gaan doen. Daar kan je nog op inspelen. Daarna gaat het natuurlijk weer gespeeld worden.”

Drommel
Maar duidelijk is dus wat Drommel opnieuw onder de lat staat bij de Eindhovenaren. “Ik heb aan het begin van het seizoen gezegd dat hij de beker gaat keepen. Tuurlijk, als hij het daarin niet goed zou doen dan zou je nadenken om daar eventueel een andere keuze in te gaan maken. Maar hij heeft het en in de beker, plus in de wedstrijden dat Benítez geblesseerd was – dat waren er ook een boel -, heeft hij het uitstekend gedaan. Dus er is geen reden om dat te veranderen.”

Voor het interview poseerde Van Nistelrooij samen met zijn aanvoerder Luuk de Jong naast de beker, die hij als speler nimmer wist te winnen. “Ik moet zeggen als je met Luuk naast elkaar staat op zo’n moment dat je als trainer en aanvoerder naar zo’n finale gaat. Ook hoe we begonnen zijn. Bij de Super Cup hebben we ook zo gestaan in augustus. Dan is er een heleboel gebeurd. We hebben veel werk verzet met elkaar. En staan we nu aan de vooravond van een prachtige finale. Daar heb je heel veel zin in.”

Relaxed
De coach van de club uit de Lichtstad oogt aanzienlijk kalm in aanloop naar de finale. “Ik ben niet relaxed in de zin dat het daarvoor niet was. Ik weet wat ik aan het doen ben en elke dag wat ik ervoor doe met het team samen en de staf. Dan ben ik niet relaxed. Ik wil elke dag het maximale eruit halen. Dan ben je daar niet ontspannen in of relaxed. Maar nu als ik zo’n interview doe dan ben ik wel relaxed.”

Dat Van Nistelrooij als speler én coach nooit heeft verloren van de Amsterdammers is een gegeven waar de Brabander deze week meermaals aan is herinnerd. En zoals altijd doet die statistiek hem niet veel. “Zondag is een nieuwe wedstrijd en daar gaat het om. Ik heb nooit het idee gehad dat resultaten uit het verleden een garantie bieden voor de toekomst. Dat weet iedereen dat dat zo is. Dus we beginnen gewoon weer op nul. Daar heb ik te veel wedstrijden voor gespeeld en gecoacht. Dus dat weet ik wel. Zondag is opnieuw.”

Toch beschouwt Van Nistelrooij dat soort feiten wel als complimenten. “Statistieken zijn wel leuk want dat betekent dat je iets aan het bereiken bent. Dat is zeker zo. Maar je moet verschil maken tussen heeft het invloed op de volgende wedstrijd. Dat is mijn punt dat dat voor mij niet meetelt, want statistieken zeggen natuurlijk wel iets. Wij zijn gefocust op zondag.”

Advies Koeman
Tijdens de persconferentie kreeg de trainer de vraag wat hij vond van een advies van Ronald Koeman aan Xavi Simons. Koeman hoopt dat Simons minimaal nog een jaar in de Eredivisie speelt. “Dat is een uitstekend advies van de bondscoach. Kan nog wat langer ook. Ik zal Ronald wel even bellen dat dat nog twee, drie of vier jaar mag zijn”, grapt Van Nistelrooij.

Op dit moment is het niet iets waar de oefenmeester echt mee bezig is. “Nee ik moet zeggen dat we zo in de focus zitten op presteren in de afgelopen weken. En als team zitten wij in een prima reeks waarin je heel veel goede resultaten boekt. De spelers zijn in goede vorm. Dus we zitten met het team in een reeks. Ook Luuk zit in een reeks met wedstrijden waarin hij veel scoort. Ook Xavi die veel rendement haalt. Dus we zijn aan trainen, aan het werken, aan het focussen op presteren in de volgende wedstrijd om alles uit dit seizoen te halen. Dat roep ik al maanden. Dan gaan we daarna kijken wat de toekomst brengt.”

De Jong heeft er zin in
Ook aanvoerder De Jong kijkt uit naar de finale zondag in De Kuip. “Je gaat een finale spelen en dat is waar je het voor doet in het voetbal. Dus daar zijn we zeker trots op ja. Ik merkte dat veel mensen het over de wedstrijd van vorige week hadden. Het zijn natuurlijk twee wedstrijden tegen Ajax dus iedereen was daar ook mee bezig. Maar nu hoor je wel mensen zeggen: het is toch een mooie prijs en die willen we wel pakken ja.”

Joey Veerman gaf eerder in een interview aan dat de finale van vorig seizoen de mooiste uit zijn carrière was. De Jong speelde al een aantal mooie finales. “Het is een prijs en als sporter wil je het hoogst mogelijke bereiken en dat is prijzen winnen. Dat is de beker er een van. Dus als ik de beker win of kampioen word of wat voor prijs dan ook win. Daar ben ik net zo blij om, zeker.”

Herhaling afgelopen weekend
Ook De Jong gelooft er niet in dat het zomaar een herhaling zal worden van afgelopen weekend. “Je kan wel zeggen het is een nieuwe wedstrijd maar dat is het ook echt. Ajax zal ook anders reageren. Het is een totaal andere wedstrijd. Zij willen ook niet weer 3-0 verliezen. Wij zullen proberen hetzelfde op de mat te leggen als afgelopen weekend. Dat gaat ook niet makkelijk zijn. Er kan zoveel gebeuren in een voetbalwedstrijd qua rode kaarten of een tegengoal die uit het niets valt. Dan is een wedstrijd in een keer zo anders. Je moet op alles voorbereid zijn dus dat kan zondag ook zomaar zijn. Ik vind wel dat we hetzelfde moeten doen. En of we dan met 3-0 winnen of wat dan ook. Daar hangen voetbalmomenten vanaf. Dat kun je bepalen soms van die pechmomenten. Maar we moeten wel minimaal hetzelfde op de mat brengen als we zondag deden. Dan acht ik de kans het grootst dat we weer een resultaat kunnen halen.”

Een echte dataman zal Luuk de Jong niet zo snel worden. Op de hoogte dat PSV de club in Europa is die het vaakst scoort uit voorzetten was een feitje waar hij nog niet van op de hoogte was. “Ik hoor ze vaak voorbijkomen zoals nu dat je me het zegt. Het is niet dat ik er zelf achteraanga. Deze had ik ook nog niet gehoord. Dat is wel iets moois. Ik denk dat we veel lengte hebben. Ook bij standaardsituaties zie je dat we veel goals maken. Afgelopen weekend maakte ik nog een lekkere goal dus dat is toch een pluspunt voor ons elftal.”

Pieken op het juiste moment
PSV is bezig aan een aardige reeks. Het laatste verliesmoment dateert inmiddels van 16 februari, toen Sevilla in de Europa League met 3-0 te sterk was voor de Eindhovenaren. Je zou kunnen zeggen dat PSV op het juiste moment piekt. “Nou goede piekmoment, ik had liever een stabieler seizoen gehad dat je ook in de titelrace was geweest. Dat is niet meer mogelijk voor mijn gevoel. Maar wel goed hoe we het opgepakt hebben. We hebben het erover gehad met elkaar en met elkaar gesproken. Voor deze wedstrijden en sindsdien zie je een stijgende lijn. Dat we minder door de ondergrens zakken dan dat we hebben gedaan. Dat is gewoon heel knap. En wat je zegt. Die reeks is gewoon goed en die willen we doorbouwen naar aankomende zondag toe natuurlijk.”

Dat Alvarez nu weer op het veld staat, betekent dat Luuk de Jong weer wat pittige duels zal moeten ondergaan. Maar de spits deinst daar niet voor weg. “Ik hou er wel van. Zeker. Het is niet alleen tegen Ajax. Er zijn genoeg andere competitiewedstrijden waarin je ook heel veel moet strijden. Maar dit zijn topverdedigers. Daar wil je tegen meten en tegen strijden. Dan is het lekker dat je af en toe los komt en je doelpuntje maakt. Daar zoek je naar als spits zijnde.”

En een makkie, dat zal het zeker niet worden. “We beseffen dat er heel veel gevraagd gaat worden om die beker te winnen”, besluit hij.