<
>

Coëfficiëntenranglijst: AZ kan Nederland voorbij uitgespeeld Frankrijk schieten

ANP

Nadat vorige week de zesde plek op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA definitief werd binnengehaald, is nu ook de vijfde stek dichterbij gekomen voor Nederland. Wint AZ beide halve finales en wint het ook de finale van de Conference League binnen 90 of 120 minuten, dan wipt Nederland over Frankrijk heen. In dat geval krijgt Nederland er met ingang van het seizoen 2024-2025 mogelijk een extra ticket voor de groepsfase van de Champions League bij.

Frankrijk zag gisteravond met OGC Nice de enige troef uitgeschakeld worden door FC Basel, waardoor Nederland door kan stoten naar die vijfde plek. AZ versloeg RSC Anderlecht na penalty's en plaatste zich voor de halve eindstrijd. Het verschil op de ranglijst tussen Nederland en Frankrijk bedraagt op dit moment 1.264 punten. Mocht AZ alle resterende wedstrijden in de Conference League winnen, kan Nederland 1.400 bijschrijven en is plek 5 binnen.

Mocht Nederland de vijfde plek nog in handen krijgen, verschuift er uiteraard ook wat in de ticketverdeling. Zo krijgt de nummer vijf twee vaste Europa League-tickets in plaats van één en krijgt het een voorronde Conference League-ticket minder. Daarnaast krijgt het sowieso twee tickets voor de groepsfase van de Champions League een één voorronde-ticket, maar kan het met een beetje geluk nog mooier worden. Haalt de Europa League-winnaar namelijk ook Champions League-voetbal via de competitie, schuift er een groepsfase-ticket voor het miljardenbal door naar de nummer vijf en vervalt het voorronde-ticket. In dat geval zijn drie Nederlandse clubs zeker van de groepsfase van de Champions League.