Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers doet onderzoek naar voetbalgerelateerd wangedrag en keek net als velen vol afschuw naar het aansteker-incident tijdens de bekerklassieker. Een oplossing voor dit probleem in de Nederlandse stadions lijkt er op korte termijn nog niet te komen. "Als ik meteen iets uit de kast kon halen dan zou ik dat doen, maar zo makkelijk is het niet", vertelt Olfers.
Ze schetst wel een situatie waar het Nederlands voetbal naartoe zou moeten gaan. "Je wil natuurlijk dat de kaartjes op naam staan. Dat je weet wie er in het stadion zit. Dat dat mensen zijn zonder stadionverbod. Dat als ze wat doen ze er meteen uitgepikt kunnen worden. Dat er meteen straffen op volgen, lik-op-stukbeleid, maar tegelijkertijd hoop je dat al die mensen die zoveel plezier aan voetbal beleven nog steeds het stadion in kunnen", aldus de hoogleraar.
Engeland
In Nederland wordt regelmatig naar Engeland gewezen wat betreft het optreden tegen wangedrag. Het realiseren van het Engelse model lijkt echter niet haalbaar en heeft volgens Olfers ook de nodige mankementen. "Op dit moment is het zeker niet mogelijk zoals ze het in Engeland doen en we zijn het ook een beetje aan het idealiseren alsof het daar allemaal zo goed gaat. Dat valt ook wel weer mee", vertelt ze. "Hoe strenger en stricter je wordt in het stadion, hoe meer het zich weer buiten het stadion gaat concentreren."
Pilots
Op de achtergrond zijn er wel ontwikkelingen gaande op het gebied van controle in de stadions. "Er loopt nu een pilot bij een aantal clubs. Daar gaat het erom dat tickets echt goed op naam komen te staan. Dat is op dit moment niet bij alle clubs het geval. Dat je weet wie er in het stadion is, waar iedereen zit en dat er niemand met een stadionverbod naar binnen komt bijvoorbeeld. Ook dat op het moment dat personen wangedrag vertonen, je ze er gelijk uit kunt filteren en met straffen kunt sanctioneren", licht Olfers toe.
De dader die de aansteker woensdagavond op het hoofd van Ajax-middenvelder Davy Klaassen gooide kon snel ingerekend worden. Dit was te danken aan één van de ontwikkelingen. Olfers: "Wat we zien is dat bijvoorbeeld slimme cameratechnologie en mensen er snel uitfilteren steeds verder vooruit gaat, maar dat is nog op beeld. Nu gaat het er ook om, en er lopen op dit moment pilots, dat je ook iemand die zich uit met bijvoorbeeld een racistisch spreekkoor ook direct eruit kunt filteren. Dan gaat het dus om auditief traceren."