<
>

Aboutaleb over ontspoorde Klassieker: "Nare episode in het Nederlands voetbal'

ANP

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb heeft geen goed woord over voor de ontsierde bekerklassieker: "Ik vind het buitengewoon schokkend dat sommige mensen bevangen worden door emoties, of weet ik veel wat, en overgaan tot zulke acties. Dit is ongelofelijk schadelijk voor Feyenoord en het Nederlandse voetbal", reageert Aboutaleb bij Rijnmond. Ook politiebond ACP vindt het onbegrijpelijk dat de KNVB de wedstrijd na het incident alsnog vervolgde: Gedrag van dit soort 'supporters' gaat alle perken te buiten en verpest een leuke voetbalavond voor veel mensen.

Aanhoudingen
De man die een aansteker op het hoofd van Davy Klaassen gooide werd al tijdens de wedstrijd aangehouden. Aboutaleb: "Het is teleurstellend dat het nodig was om vanuit het publiek kennelijk een aansteker naar het hoofd van Davy Klaassen gooide. Het was terecht dat de scheidsrechter de wedstrijd even staakte om de gemoederen te kalmeren." Ook werd een andere toeschouwer aangehouden vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk: "Hij probeerde zelfs nog te ontsnappen aan de politie. Hij is bij de wc's aangehouden", vertelt de burgemeester van Rotterdam voor de camera van Rijnmond.

Politiebond ACP over dit nieuwe dieptepunt in het Nederlandse voetbal: "Het kost de maatschappij veel geld en politiecapaciteit om dit in goede banen te leiden. Daarom de discussie over (uit)publiek bij wedstrijden en andere maatregelen."

'Krankzinnig'
Ook minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz noemt het een dieptepunt: "Wat een schande. Als je spelers belaagt of bekogelt ben je geen supporter, maar een enorme hufter die gestraft moet worden." Supportersvereniging De Feijenoorder neemt afstand van het wangedrag. "Rivaliteit hoort erbij, zeker in een wedstrijd als deze, maar het gooien van voorwerpen richting het veld en het lichamelijk verwonden van staf en/of spelers keuren wij ten zeerste af", zegt de supportersvereniging tegenover ANP.

Kort na de wedstrijd plaatste de KNVB een statement: "Onlangs is een speler door een supporter geslagen en nu is er opnieuw een dieptepunt bereikt. Duizenden mensen gaan naar het stadion om de spelers te zien voetballen. Dan is het krankzinnig dat zij op het veld kennelijk niet veilig zijn. Uiteraard worden de gebeurtenissen van vanavond onderzocht, met als gezamenlijk doel de daders te bestraffen."