<
>

Manfred Ugalde uitgeroepen tot Johan Cruijff Talent van de maand maart

Het was een zeer succesvolle maand voor Manfred Ugalde. Met maar liefst vijf goals in slechts 180 minuten was hij verreweg de meest efficiënte speler in de Eredivisie. Mede daardoor wordt de Costa Ricaan beloond met de uitverkiezing van Johan Cruijff Talent van de maand maart.

Vrijwel het hele seizoen moest Manfred Ugalde voorrang verlenen aan routinier Ricky van Wolfswinkel. Vanwege het drukke schema in het begin van het seizoen – toen FC Twente zich nog kon plaatsen voor de UEFA Conference League – mocht de Costa Ricaanse spits tweemaal aan de aftrap beginnen. 31 augustus van het vorige kalenderjaar was de laatste keer dat hij vanaf het eerste fluitsignaal mee mocht doen.

130 schamele minuten in elf invalbeurten (1 doelpunt) later begint de maand maart. Een maand waarin de concurrentiestrijd in de punt een wending krijgt. Van Wolfswinkels laatste doelpunt dateert alweer van 25 januari van het huidige kalenderjaar, iets waar de supporters niet bepaald tevreden over zijn. Trainer Ron Jans besloot dus om de 1 meter 73 lange Ugalde een kans te geven. In de uitwedstrijd bij sc Heerenveen kreeg hij als invaller een helft en met succes. Slechts drie minuten na zijn invalbeurt tekende Ugalde voor de 2-1 in een wedstrijd die uiteindelijk in 3-3 zou eindigen.

Het betekende de opmaat voor een zeer succesvolle maand. De wedstrijd daarop passeerde Jans zijn eerste spits, waardoor de City Football Group-huurling weer eens mocht starten. Dat vertrouwen werd dik terugbetaald. Met twee doelpunten besliste Ugalde de wedstrijd tegen Fortuna Sittard (0-3 winst) waardoor FC Twente voor het eerst sinds 23 oktober weer eens een uitduel won. Door die dubbelklapper werd de spits de jongste FC Twente-speler met twee goals in één Eredivisieduel sinds Enes Ünal op 15 april 2017 (19 jaar en 340 dagen tegen N.E.C.).

Een week later volgde hetzelfde recept. Ditmaal met Van Wolfswinkel als linksbuiten en Ugalde als spits, had de 20-jarige aanvaller slechts elf minuten nodig voor de enige twee Twentse doelpunten tegen AZ (2-1 winst). Het betekende alweer zijn vierde en vijfde van de maand maart, waarmee hij topscorer van de maand maart is geworden. De nummers twee in dat rijtje – Sydney van Hooijdonk, Koki Saito en Jesper Karlsson – kwamen allemaal tot drie. Om nog maar eens te onderstrepen hoe bijzonder Ugalde’s prestaties in de afgelopen maand zijn. In de drie Eredivisieduels van afgelopen maand maakte hij meer treffers (5) dan in zijn eerste veertig competitiewedstrijden (4 in totaal) voor FC Twente.

En dus is Ugalde is uitgeroepen tot Johan Cruijff Talent van de maand. Spelers die op 1 juli 2022 21 jaar of jonger waren, maken kans op deze prijs. Toch presteerde Ugalde op basis van vele statistieken het beste van alle Eredivisiespelers. Zo werd hij dus topscorer van de maand maart met vijf goals. Daarnaast kwam alleen Xavi Simons het dichtste bij het aantal schoten, zowel richting doel (13) als tussen de palen (6), terwijl er niemand is die zó weinig minuten nodig had voor een doelpunt dan hij (met minimaal twee Eredivisieduels in maart).

Het leverde de aanvaller van FC Twente tweemaal een uitverkiezing tot KPN Man of the Match op. Toch eindigde de maand maart in mineur. Door een knieblessure moest hij zichzelf in de laatste wedstrijd voor de interlandonderbreking laten wisselen. De revalidatie duurt nog drie tot vier weken, waardoor hij de stijgende lijn niet kan doortrekken.

Wellicht is de uitverkiezing van talent van de maand een pleister op de wond. Naast een bokaal ontvangt de spits namens de VriendenLoterij een cheque van € 2.500,- ter stimulering van maatschappelijke projecten van de Stichting FC Twente, 'scoren in de wijk'. Ook heeft hij met zijn uitverkiezing een bedrag van € 5.000 opgehaald voor projecten van de Johan Cruijff Foundation.

Sparta en AZ domineren het elftal van de maand
Het Eredivisie Elftal van de Maand bestaat uit spelers van zes verschillende clubs. Sparta Rotterdam en AZ zijn beiden met drie spelers hofleverancier in het Elftal van de Maand. De Spartanen waren net als Feyenoord ongeslagen afgelopen maand, waardoor onder meer Vito van Crooij (één goal en vier assists) en Koki Saito (alle drie wedstrijden één goal) een plek bemachtigd hebben in het elftal. Naast Sparta en AZ leveren ook Feyenoord (2), FC Twente (1), PSV (1) en FC Volendam (1) spelers.

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand Maart: Filip Stanković (FC Volendam), Michael Pinto (Sparta Rotterdam), Pantelis Hatzidiakos (AZ), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Yukinari Sugawara (AZ); Koki Saito (Sparta Rotterdam), Xavi Simons (PSV), Orkun Kökcü (Feyenoord); Jesper Karlsson (AZ), Manfred Ugalde (FC Twente) en Vito van Crooij (Sparta Rotterdam).

FC Groningen nieuwe koploper Fair Play Klassement
FC Groningen is de nieuwe lijstaanvoerder in het Eredivisie Fair Play Klassement. De Groningse club gaat PSV (koploper sinds oktober) voorbij met een score van 12,7 punten, gevolgd door de Eindhovenaren (12,4) en FC Volendam (12,3). In dit klassement, bepaald op basis van objectieve wedstrijddata, scoren de Groningers hoog door onder meer een combinatie van weinig overtredingen (240) en weinig kaarten (slechts 35 gele kaarten en twee rode kaarten). Afgelopen seizoen was PSV de eerste club die op de Eredivisie Awards gehuldigd werd met een Fair Play Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt in samenwerking met ESPN en Holland Casino, responsible betting partner van het Nederlands betaald voetbal.

Over de verkiezing
De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA Sports. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, de Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.