<
>

'Counterkoning' Xavi Simons voor de tweede keer Eredivisie Speler van de maand

De prestaties van PSV dit seizoen wisselen zich af tussen hoge pieken en diepe dalen. Ook in de maand maart – tegen de nummers 10, 14 en 18 – werden niet alle wedstrijden winnend afgesloten. Consistent presteren blijkt een probleem, op één vlak na. De Eindhovenaren legden namelijk al zes van de zeven maanden dit seizoen beslag op óf de Eredivisie Speler- óf Johan Cruijff Talent van de maand. In maart was het wederom Xavi Simons die zich mag kronen tot beste van iedereen.

De kans dat Xavi Simons binnenkort een ruimere prijzenkast nodig heeft is zeer aannemelijk. Daar staan al trofeeën voor het winnen van de Ligue 1, de Coupe de France, Johan Cruijff Schaal, maar inmiddels ook al drie individuele prijzen. De 19-jarige PSV’er had zowel de Eredivisie Speler- (augustus) als Johan Cruijff Talent van de maand-prijs (januari) al een keer gewonnen. Daar komt nu dus een zelfde ‘speler van de maand’-bokaal bij.

Het is een kwestie van tijd voordat Simons de absolute recordhouder Steven Berghuis evenaart, die in zijn loopbaan drie keer werd beloond voor een uitstekende maand.

Het blijft razendknap hoe snel Simons zich bij PSV heeft opgewerkt tot dragende kracht van het elftal. Een halfjaartje kon hij zich etaleren in de schaduw van ‘de grote man’ Cody Gakpo, al moet gezegd worden dat Simons ook toen al de aandacht vaak naar zich toetrok. En dat terwijl hij in een elftal speelt dat moeite heeft om consistent te presteren.

Ook in maart was het wisselvallig. Uit bij RKC (0-1) en thuis tegen SC Cambuur (5-2) werd gewonnen, maar in de laatste wedstrijd voor de interlandperiode tegen Vitesse lukte het niet om de vroege 0-1 voorsprong over de streep te trekken (1-1). Met name in uitwedstrijden hebben de Brabanders het lastig. Zo werden er uit dertien uitduels slechts negentien punten gepakt (5W, 4G, 4V, met 25 doelpunten voor en 21 doelpunten tegen). Dat zijn twintig verspeelde punten dus, wat te veel is voor een elftal dat om de koppositie mee wil doen.

Met leden ogen kijkt de inmiddels drievoudig Oranje-international de ontwikkelingen bij PSV op sportief gebied aan. Zelf blijft hij, ondanks de wisselvallige resultaten, wel constant presteren. Zo werd hij tegen RKC de eerste speler die in een Eredivisieduel buitenshuis acht succesvolle dribbels maakte en acht schoten loste sinds Hakim Ziyech in april 2016.

Én, nog veel belangrijker, door zijn doelpunt in de GelreDome tegen Vitesse werd het in Amsterdam geboren supertalent de jongste PSV’er (19 jaar, 325 dagen) met twaalf Eredivisiedoelpunten of meer sinds Arjen Robben in 2002/03 (19 jaar, 107 dagen).

Met hem heeft PSV een bijzonder wapen. Dat Simons goed aan de bal is, weet iedereen inmiddels wel. Dat hij in de omschakeling ook goud waard is, blijft wat meer onderbelicht in een goed counterende ploeg als PSV. Acht keer in totaal slaagde de ploeg van Ruud van Nistelrooij er namelijk in om de bal op eigen helft te veroveren en binnen no time aan de andere kant te scoren – minimaal vijf keer vaker dan wie dan ook in de Eredivisie. Alleen Paris Saint-Germain (negen) scoorde vaker uit een snelle uitbraak van alle teams uit de Europese top zeven-competities (nummer drie in dat rijtje is Manchester United; zeven).

Simons maakte maar liefst vier van de acht goals uit een PSV-counter. De helft van alle goals dus. Zijn doelpunt tegen Vitesse was daarvan een goed voorbeeld. Van alle spelers in de Europese top zeven-competities (Engeland, Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland, Portugal en Nederland) was dit seizoen alleen oud-ploeggenoot Kylian Mbappé vaker eindstation van een razendsnelle uitbraak. Met de twee assists erbij tegen FC Volendam-thuis en Feyenoord-uit komt zijn betrokkenheid in totaal uit op zes. Daarmee is de Oranje-basisdebutant van afgelopen week de beste speler van de beste zeven competities van Europa en blijft hij hele grote namen voor.

Dat de maand maart voor hem succesvol was, blijkt ook wel uit zijn cijfers. Samen met Edson Álvarez en Oussama Tannane was Simons de meest scorende Eredivisie-middenvelder. Van alle spelers in de Eredivisie schoot alleen Johan Cruijff Talent van de maand maart, Manfred Ugalde vaker richting/op doel (14 schoten, 7 op doel).

Daarnaast waren alleen Joey Veerman (24) en Václav Cerny (21) deze maand bij meer schoten (als schutter of als aangever) in de Eredivisie betrokken dan hij (20 in totaal). Ook was er niemand die meer succesvolle dribbels (17; 24 aangegaan) noteerde in de afgelopen drie duels dan hij, minstens vier méér dan iedere andere speler.

Tot slot bleek de kleine middenvelder, die ook vaak als aanvaller wordt opgesteld, weer zeer moeilijk van de bal af te zetten. Simons won in maart 32 (van de 47) persoonlijke duels in de Eredivisie, eentje meer dan de gedeeld nummers twee Álvarez, Wieffer, Lauritsen en Tijjani Noslin. Het is daarom ook geen toeval – ook al verwacht men het misschien niet omdat hij ‘slechts’ 1 meter 79 is – dat hij op de boomlange Sparta-spits na de meeste persoonlijke duels heeft gewonnen van iedereen in de Eredivisie.

Met recht mag Xavi Simons zich dus wederom de beste van de maand noemen. Naast een bokaal krijgt de 19-jarige international een Eredivisie Player of the Month-kaart in het spel FIFA 23.