<
>

Nu wordt het spannend: waarom Sparta een potentiële bananenschil kan zijn voor stadsgenoot Feyenoord

Feyenoord heeft bijna twee weken kunnen genieten van de belangrijke uitzege bij Ajax, waardoor de koploper van de Eredivisie inmiddels zes punten los staat van de Amsterdammers. Na de interlandperiode wacht de Rotterdammers een lastige week. Eerst moet Feyenoord naar ‘voorzettenspecialist’ Sparta en een paar dagen later staat de derde Klassieker van het seizoen op het programma. Met name het gevaar door de lucht van de Spartanen kan een bananenschil vormen.

Waar twee weken geleden de zon volop scheen voor Feyenoord, pakten zich al snel wat donkere wolken samen boven De Kuip. In de interlandperiode zag Arne Slot Santiago Giménez een penalty missen, Gernot Trauner en Lutsharel Geertruida geblesseerd uitvallen en kersvers Oranje-debutant Mats Wieffer getorpedeerd worden.

In Rotterdam-Zuid zat de schrik er dus even goed in. Zeker met oog op wederom een cruciale week. Woensdag kan de koploper zich plaatsen voor de KNVB Beker-finale ten koste van Ajax. Feyenoord kan voor de vierde keer in de clubhistorie een heel seizoen waarin de Amsterdammers meer dan twee keer de tegenstander waren ongeslagen blijven tegen de aartsrivaal.

Voor het zo ver is, moet Feyenoord eerst nog naar Het Kasteel voor de enige overgebleven tegenstander uit het linkerrijtje dit seizoen. De laatste vier ontmoetingen met Sparta werden allemaal gewonnen door Feyenoord met in totaal nul doelpunten tegen en tien vóór.

Maar wat zegt dat? Zoals iedereen weet, presteert Sparta dit seizoen (ver) boven verwachting. De Kasteelheren wonnen de laatste drie competitieduels en kunnen voor het eerst sinds januari 1994 vier Eredivisiewedstrijden op rij winnen. Met hun spelopvatting hebben ze misschien wel de sleutel naar succes in handen, namelijk het geven van voorzetten.

Het verdedigen daarvan blijkt dit Eredivisieseizoen namelijk de achilleshiel van Feyenoord. Slechts vier ploegen kregen deze jaargang meer tegengoals uit voorzetten dan de koploper. Negen keer moest Feyenoord een doelpunt incasseren uit een voorzet, zoals ook in de laatste wedstrijd voor de onderbreking. Er zal dus extra aandacht besteed moeten worden aan ballen vanaf de zijkant, omdat de naderende tegenstander daar juist heel goed in is. Alleen PSV scoorde deze jaargang vaker uit een voorzet (18 keer) dan Sparta (14 keer). Hoofdrolspelers in dat verhaal zijn Tobias Lauritsen, Arno Verschueren en Vito van Crooij.

Van Lauritsen is het inmiddels bekend dat hij ontzettend veel luchtduels wint, terwijl Verschueren de speler in de Eredivisie is met de meeste kopdoelpunten. De aangever is Van Crooij, die heel veel voorzetten geeft in de hoop één van de goede koppers van Sparta te vinden. Het leverde hem al tien assists op, waarvan vier in de maand maart. In de vorige maand scoorde hij ook nog één keer, waardoor er uiteindelijk niemand bij meer Eredivisiedoelpunten betrokken was dan hij (5, net als Manfred Ugalde en Václav Cerny).

Het zou dus zo maar kunnen gaan spoken op Spangen. Vorig jaar sleepte Cyriel Dessers in de blessuretijd drie punten uit het vuur voor Feyenoord. De koploper kan dit seizoen rekenen op tenminste één uitdoelpunt per duel. Een reeks die nog stamt uit die van het vorige seizoen. Mocht Feyenoord wederom het net vinden, dan scherpen de Rotterdammers een clubrecord aan van 24 opeenvolgende uitduels waarin ze scoorden.

Met name Giménez heeft het vizier buitenshuis flink op scherp staan. Hij scoorde in zijn laatste vijf uitduels in de competitie. Slechts één Feyenoorder was ooit trefzeker in meer uitwedstrijden op rij in de Eredivisie: Ove Kindvall in 1967 (9 op rij).

Of het Feyenoord lukt om het gevaar door de lucht aan banden te leggen, ziet u zondagmiddag 14:30 uur LIVE op ESPN 3.

Wed €20 & Krijg €50 op HollandCasino.nl

Naast de stadsderby tussen Sparta en Feyenoord staat ook de degradatiekraker tussen SC Cambuur en FC Emmen op het programma, net als nog zeven andere mooie Eredivisiewedstrijden. Die zijn allemaal LIVE te volgen op de kanalen van ESPN.

Zaterdag:
16:30 uur: AZ – sc Heerenveen (LIVE te zien op ESPN 1)
18:45 uur: Excelsior – FC Twente (LIVE te zien op ESPN2)
20:00 uur: N.E.C. – PSV (LIVE te zien op ESPN 1)
20:00 uur: SC Cambuur – FC Emmen (LIVE te zien op ESPN3)
21:00 uur: RKC – Vitesse (LIVE te zien op ESPN4)

Zondag:
12:15 uur: Go Ahead Eagles – Ajax (LIVE te zien op ESPN2)
14:30 uur: FC Utrecht – FC Volendam (LIVE te zien op ESPN 1)
14:30 uur: Sparta – Feyenoord (LIVE te zien op ESPN3)
16:45 uur: Fortuna Sittard – FC Groningen (LIVE te zien op ESPN2)