<
>

Wieke Kaptein beleeft droomweek: "Ik sprong een gat in de lucht"

Wieke Kaptein kan haar geluk niet op. Vorige week werd ze gekozen als één van de negen grootste talenten ter wereld, in de vorm van een NXGN Award. Nog geen week later wordt ze opgeroepen voor Oranje. Dat terwijl ze haar debuut voor Jong Oranje nog niet eens heeft gemaakt. "Echt een droomweek", zegt ze met een grote glimlach. "Het is een sneltrein waar je inzit. Ik moet alles nog een beetje laten bezinken."

De pas 17-jarige Kaptein speelde dit seizoen zestien Eredivisiewedstrijden. De middenvelder van FC Twente blinkt uit als beginpunt van de aanval. De Tukker speelt zichzelf vaak vrij en is zo een goed aanspeelpunt voor haar medespelers. Vrij staan is één ding, de middenvelder is ook sterk aan de bal. Het gebeurde dit seizoen achttien keer dat Kaptein een reeks passen startte dat eindigde in een schot. Ook dribbelend weet ze raad met de bal, na Camie Mol is Kaptein de beste dribbelaar van de competitie.

Maar ook defensief is Kaptein een belangrijke kracht. Zo veroverde ze dit seizoen 146 keer de bal. Er is geen teamgenoot die dit vaker deed. Ook met haar tackels is Kaptein belangrijk in balveroveringen. Alleen bij Esmee Brugts en Marisa Olislagers slaagden meer tackles. Bovendien won Kaptein veruit de meeste duels in de Azerion Vrouwen Eredivisie, maar liefst 187.

"Het WK is een droom"
Dat Kaptein een groot talent is, is niemand ontgaan. Ook bondscoach Andries Jonker niet. Kaptein kreeg dinsdag van haar trainer bij Oranje O19 te horen dat ze geselecteerd was. "Ik sprong een gat in de lucht. Ik was bij de meiden van het team en die waren super blij. Ik heb ook gelijk mijn ouders gebeld. Zij zijn zo trots op mij, dat gaf me kippenvel."

Toen de Oranjevrouwen Europees Kampioen werden in 2017, was Wieke Kaptein elf jaar oud. "Ik heb het toen gewoon via de televisie met mijn moeder gekeken", zegt ze. "Om met die meiden bij Twente te mogen spelen vond ik al een eer. Om nu met het eerste mee te gaan van het Nederlands elftal, dat is écht een eer. Ik ga alleen maar genieten."

Wie weet staat ze aankomende zomer wel op het WK. "Een WK is natuurlijk echt een droom, dat zou echt heel vet zijn. Ik ga nu gewoon genieten dat ik hierbij mag zijn. Ik ga mijn best doen."

De Twentse kijkt er vooral naar uit om iets te leren van de middenvelders bij Oranje: "Damaris Egurrola, Jill Roord, Daniëlle van de Donk; dat zijn wel echt middenvelders waar ik altijd naar kijk. Ik denk dat ik van hun wel veel kan leren."

"Elke wedstrijd is nu een kampioenswedstrijd"

Maar eerst 'gewoon' nog een wedstrijd spelen tegen ADO Den Haag. "Het is een belangrijke wedstrijd voor ons. De laatste tijd zijn het eigenlijk allemaal kampioenswedstrijden", zegt Kaptein. "Als we als team goed bij elkaar blijven en positief blijven, kunnen we heel goed voetbal neerzetten. Dan hoop ik dat we de drie punten bij ons kunnen houden."

De wedstrijd tussen FC Twente en ADO Den Haag is zondag om 12.15 uur op ESPN 1 te zien. De voorbeschouwing start om 11.45 uur.