<
>

Doelpuntenmachine Erik Willaarts blikt terug op gouden tijd: "Alles ging erin. Ik kon niet missen."

Vanuit de vierde klasse belandde hij bij het grote FC Utrecht. Daar werd hij een ware doelpuntenmachine: Erik Willaarts. In het seizoen 1986/87 veranderde elke bal die zijn voet verliet in goud. Na Marco van Basten werd Willaarts tweede op de topscorerslijst met 25 goals. “Alles ging erin. Of het nou via de paal en lat was of via de kont van de verdediger. Ik kon niet missen”, blikt Erik Willaarts terug op zijn tijden van succes.

Geluk of kwaliteit
Zijn FC Utrecht-trainer Nol de Ruiter dacht dat bij zijn goals vaak geluk kwam kijken. “Maar hij stond altijd op de goede plek en dat is het belangrijkste.” Ook oud-ploeggenoot Gerrit Plomp zag dat Willaarts de juiste positie koos in het doelgebied van de tegenstander. “Het is niet één of twee keer dat hij goed stond, maar het gebeurde continu. Dat is gewoon uniek.”

Het niveauverschil
Ondanks zijn indrukwekkende doelpuntenproductie, moest Willaart heel erg wennen aan het niveau van de Domstedelingen. Hij merkte groot verschil tussen zijn overstap van de vierde klasse naar FC Utrecht. “Dat niveau, de techniek en snelheid. Echt alles! Ik dacht toen: ‘Daar kom ik nooit aan.’ Want ik had het al best moeilijk bij het tweede elftal van FC Utrecht. Er ging toen voor mij een hele nieuwe wereld open.” Uiteindelijk werd de spits in 1987 clubtopscorer. Het leverde hem een transfer naar Borussia Mönchengladbach op.

De ESPN Doc 'Erik Willaarts – Sprookjes bestaan wel' is woensdag om 21:00 uur te zien op ESPN 1.