<
>

Oranjespelers zelfkritisch na zeperd in Parijs: "Je mag nooit op deze manier aan een wedstrijd beginnen"

Het Nederlands elftal is op zijn zachtst gezegd slecht begonnen aan de kwalificatiereeks voor het EK van volgend jaar in Duitsland. In het Stade de France was vice-wereldkampioen Frankrijk met 4-0 veel te sterk voor het team van de teruggekeerde bondscoach Ronald Koeman. Na afloop waren de spelers het met elkaar eens: "Het moet beter."

"Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een wedstrijd heb gespeeld waarin we zo slecht begonnen", concludeert aanvoerder Virgil van Dijk na lang nadenken. "De fouten die we maken, horen helaas bij het voetbal. Maar het mag natuurlijk niet op dit niveau, zeker niet tegen Frankrijk. Natuurlijk missen we spelers, maar dat mag geen excuus zijn. De jongens die zijn opgeroepen zitten niet voor niks in het Nederlands elftal."

Off-day
Ook AS Roma-middenvelder Georginio Wijnaldum wijt de nederlaag aan het eigen spel. "Je kan wel zeggen dat het een off-day was. De manier waarop we de goals tegen krijgen, daarmee speel je Frankrijk in de kaart. Dat heeft niks met de kwaliteit van de spelers te maken." De 32-jarige Wijnaldum keerde terug in Oranje nadat hij vorig jaar zijn been brak, waardoor hij onder andere het WK moest missen.

Nederland miste tegen de Fransen een aantal belangrijke spelers. Nadat in het begin van de week Frenkie de Jong en Steven Bergwijn al geblesseerd moesten afzeggen voor de selectie, verlieten in de loop van de week nog vijf spelers het trainingskamp vanwege een buikgriep-infectie. Volgens Marten de Roon heeft de nederlaag daar niks mee te maken. "Natuurlijk mis je belangrijke jongens, maar dat mag nooit een excuus zijn. Als je na zeven minuten met 2-0 achter staat tegen een team dat het sterkst is als het ruimte krijgt, dan weet je dat het heel lastig gaat worden."

Van Dijk is het met De Roon eens. "De jongens die zijn opgeroepen zitten niet voor niks in het Nederlands elftal." Toch hoopt Wijnaldum dat een aantal van de afgevallen spelers snel terugkomt. "Iedere speler die terugkeert maakt het elftal sterker."