<
>

Blind treedt toe tot de club van 100

ANP

Er waren niet heel erg veel hoogtepunten in het eerste EK-kwalificatieduel met Frankrijk. Toch zal het voor Daley Blind een onvergetelijk moment zijn. Hij viel in de 68e minuut in en speelde daarmee zijn 100e interland voor Nederland. Daarmee komt de zoon van Danny Blind in een illuster rijtje terecht. Een mooi moment om terug te blikken op de reis die daaraan voorafging.

Debuut voor Nederland
Blind debuteerde in februari 2013 voor het Nederlands Elftal. Samen met Ola John maakte hij zijn debuut op de linkerflank. Hij startte in de basis tijdens een vriendschappelijke interland tegen Italië (1-1). De linksback debuteerde in een elftal met onder anderen Arjen Robben, Robin van Persie en Dirk Kuijt. Dit deed hij onder toeziend oog van zijn vader, die toen de assistent was van bondscoach Louis van Gaal. Blind speelde de volle 90 minuten, dit bleek later de inleiding van een imposante carrière in het shirt van Oranje.

Eerste doelpunt Oranje
Zijn allereerste doelpunt in dienst van Nederland maakte Blind op 12 juli 2014, in de wedstrijd tegen thuisland Brazilië om plek drie op het WK. In de zeventiende minuut tekende de linksachter, die vanwege de 3-5-2 opstelling waarmee Van Gaal graag aantrad meer als linker middenvelder fungeerde, de 2-0 op het scorebord. De feestvreugde leek niet op te kunnen, totdat Blind in de zeventigste geblesseerd raakte en noodgedwongen gewisseld moest worden. Blind zal hierdoor gemengde gevoelens aan het duel hebben overgehouden.

Interland nummer 75
De start van de kwalificatiereeks op het WK 2022 in Qatar was voor het Nederlands Elftal een valse. In Istanboel werd er in een doelpuntrijk affiche met 4-2 verloren. In deze wedstrijd speelde Blind zijn 75e duel in het shirt van Oranje. Ondanks de nederlaag wist Nederland zich na een goede vervolgreeks alsnog te kwalificeren. Blind zal daarom, ondanks de vieze nasmaak van dat ene duel, terugkijken op een mooie mijlpaal die niemand hem meer afneemt.

Belangrijkste doelpunt Oranje
Eenmaal gekwalificeerd voor het WK 2022 in Qatar scoorde Blind zijn belangrijkste doelpunt in dienst van Oranje. In de achtste finale tegen de Verenigde Staten tekende de linksback voor de 2-0. Hij schoot de bal overtuigend links onderin de hoek na een assist van Denzel Dumfries. Blind bewees Dumfries daarna een wederdienst door hem in de 81e minuut bij de 3-1 te assisteren. Zijn voorzet was perfect op maat, waardoor het een koud kunstje was voor Dumfries om de bal tegen de touwen te werken. Deze goal bleek ook direct de laatste van de wedstrijd.

Vaste waarde
Blind groeide uit tot een vaste waarde in de selectie van het Nederlands Elftal. Ondanks dat de bondscoaches door de jaren heen regelmatig wisselden, werd telkens weer beroep gedaan op de linkervleugelverdediger.

Blind was actief op het WK 2014 in Brazilië, hier behaalde Nederland een derde plaats. Ook maakte hij deel uit van het basiselftal op het EK 2020 (dat werd gespeeld in 2021 vanwege de coronapandemie).

Na het WK 2022 in Qatar is Blind opnieuw opgeroepen, ditmaal voor de EK-kwalificaties van 2024. Dit betekent dat zijn 100e interland niet zijn laatste hoeft te zijn.

Illuster rijtje
De club van 100 is een lijst die weergeeft wie er allemaal 100 of meer duels hebben gespeeld in het shirt van het Nederlands Elftal. Wesley Sneijder (134), Edwin van der Sar (130) Frank de Boer (112), Rafael van der Vaart (109), Giovanni van Bronckhorst (106), Dirk Kuijt (104), Robin van Persie (102) en Philip Cocu (101) maken momenteel deel uit van deze lijst. Door Blind zijn invalbeurt tegen Frankrijk voegt hij zich nu bij ook bij de club van 100. Momenteel is hij nog actief voor Oranje, hij kan dus nog stijgen in de rangorde.

In totaal scoorde Blind drie keer voor het Nederlands Elftal. Naast de doelpunten hierboven omschreven scoorde hij ook nog in een vriendschappelijke interland tegen Mexico. Daarnaast leverde hij in totaal veertien assists in dienst van Oranje.