<
>

AZ vraagt om onafhankelijk onderzoek 'onacceptabele' handelswijze KNVB

Pro Shots

AZ heeft in een uitgelekte brief aan de KNVB gevraagd om een onafhankelijk feitenonderzoek naar het functioneren van beleidsbepalers van de voetbalbond. Een gang naar de rechter sluit AZ niet uit, als de KNVB het verzoek naast zich neerlegt. De brief is uitgelekt via Vandaag Inside.

De Alkmaarders stellen in de brief dat ze zich in meerdere dossiers niet serieus genomen voelen. Ook zegt AZ dat de KNVB teveel handelt naar de belangen van Ajax, PSV en Feyenoord. AZ is het onder meer niet eens met de afwikkeling van coronaseizoen 2019/2020, ook de gang van zaken rondom het vormen van de NL League stuit de Alkmaarders tegen de borst.

Achterkamertjespolitiek
Algemeen directeur van AZ Robert Eenhoorn haalt in de brief uit naar voorzitter van de raad van commissarissen van de KNVB Jan Albers. Hij zou volgens de Alkmaarders bewust de invoering van de NL League gefrustreerd hebben. Dat terwijl Albers nog voor de invoering van de NL League was toen hij voorzitter nog rvc-voorzitter van PSV was. De Alkmaarders beschuldigen Albers in de brief van achterkamertjespolitiek.

Ook is AZ boos op de voetbalbond voor het niet reageren op eerder gestuurde brieven. Zo hadden de Alkmaarders eerder al vragen over hoe de KNVB contact had met de overheid over het compenseren van wedstrijden tijdens de coronapandemie.

Reacties
In de brief van zes kantjes is de conclusie van AZ dat de club een patroon ziet bij de handelswijze van de voetbalbond. De KNVB heeft de ontvangst van de AZ-brief bevestigd aan De Telegraaf. "In principe reageren we niet inhoudelijk via de media op briefwisselingen met onze leden. We hebben AZ al aangegeven dat we de inhoud van de brief graag willen bespreken, omdat de genoemde feiten onjuist zijn. Bij eerdere signalen van AZ hebben we dit ook met hen besproken.”

Ook Eenhoorn geeft de krant een reactie: "Ook wij handelen dit liever niet af via de media en hadden gehoopt van de KNVB een inhoudelijke reactie te krijgen. Voor ons is belangrijk om, in het belang van het totale Nederlandse voetbal, bepaalde zaken boven tafel te krijgen."