<
>

Koeman: "Kip kerrie niet de oorzaak van ziekte bij spelers"

Het Nederlands Elftal treedt vrijdagavond aan tegen Frankrijk. De voorbereiding loopt nog niet op rolletjes voor bondscoach Ronald Koeman. Donderdag werd bekend dat hij vijf spelers naar huis stuurde wegens ziekte. “'Volgens mij heb ik niet gevloekt, maar ik schrok vanmorgen wel van het bericht van onze dokter dat er vijf jongens ziek zijn geworden.”

Kip kerrie
Donderdag verlieten een aantal internationals de selectie wegens virusverschijnselen. Het gerucht gaat rond dat een bacterie in de kip kerrie de oorzaak is dat meerdere spelers ziek zijn geworden. Volgens de bondscoach waren er dinsdag al stafleden ziek geworden en klopt het verhaal van de kip kerrie niet. “'Natuurlijk wil iedereen weten waar het vandaan komt. Dat het gerecht op woensdagavond de boosdoener is, dat klopt niet. Sommige stafleden waren dinsdag al niet helemaal fit. Maar goed, het is speculeren zo en dat heeft geen enkele zin.”

Aanvoerder Virgil van Dijk heeft nergens last van. “Ik heb wel kip kerrie gegeten, maar ik voel mij goed. Zelf heb ik nergens last van, nu nog niet en hopelijk blijft dat zo. Er is een virus ontdekt en er zijn vijf jongens ziek naar huis gegaan helaas. Bij de jongens die virusverschijnselen hebben, zijn het vooral buikgriepverschijnselen. De oorzaak daarvan? Of het met ons eten te maken heeft? Geen idee. Het is balen voor de nieuwe jongens bij de groep, maar we hebben goed getraind richting Frankrijk.”

De bondscoach moet schakelen binnen zijn elftal. “Natuurlijk waren er spelers bij deze vijf afwezigen die waarschijnlijk in de basis waren begonnen. Maar gelukkig heb ik deze week ook veel jongens gewisseld op posities. Dus ik ben er wel uit hoe ik het ga doen.”

WK en EK
Van Dijk geeft aan meerdere gesprekken gevoerd te hebben met Koeman. “Het WK is helaas niet geworden wat we allemaal hadden gehoopt. Nu begint een nieuwe cyclus, dat is het EK en daar moeten we ons voor kwalificeren. Daar is morgen een grote stap in te zetten. Ik wil niet zeggen dat het precies hetzelfde gaat als in de eerste periode met Koeman, maar het voelt wel vertrouwd en tot nu toe voelt het goed.”

Frankrijk
Naast de vijf afwezigen door ziekte, kan Koeman ook niet beschikken over middenvelder Frenkie de Jong. “Het is duidelijk dat het misschien niet het elftal is zoals het zou zijn als je iedereen erbij had gehad. Er zijn veranderingen, maar ik zie niet dat we opeens minder kans hebben. Voetbal is een raar spelletje en met het elftal dat morgen speelt, heb ik er alle vertrouwen in dat we een resultaat kunnen halen.''

Toch heeft de bondscoach het strijdplan klaarliggen. “We hebben een idee van spelen, zo hebben we ook getraind. Ik kan niet zeggen of Weghorst gaat spelen. Het gaat niet door mijn hoofd om met twee spitsen te spelen. We hebben op iedere aanvallende positie een dubbele bezetting. Ik heb zes aanvallers op papier staan en dat is voor mij voldoende. In een wedstrijd als Frankrijk-uit is het mijn voorkeur om met drie echte middenvelders te spelen.”