<
>

Pier Eringa: "Er liggen grote uitdagingen voor Ajax"

ANP Foto

Pier Eringa is eerder deze maand voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Ajax. Hij moet zorgen dat de rust terugkeert bij de club. Zo moet de club onder andere opzoek naar een nieuwe technisch directeur. “Die technisch directeur komt eraan. Dat is een kwestie van een paar weken” legt Eringa uit aan de tafel bij het programma Op1. Eringa was eerder president-directeur van ProRail en korpschef bij de politie Flevoland. Ook was hij algemeen directeur en gemeentesecretaris van de gemeente Nijmegen.

Directie uitdagen en steunen
Volgens Eringa heeft de Raad van Commissarissen twee belangrijke taken. “Je prikkelt en daagt de directie uit, maar geeft de directie ook steun in moeilijke momenten. Dat doe je vooral op de achtergrond. Er liggen grote uitdagingen voor de club.”

De naam van Julian Ward, die nu nog werkzaam is bij het Engelse Liverpool, zingt al een tijdje rond in Amsterdam. “Die naam zegt me niks”, zegt Eringa met een knipoog aan de tafel. “Verder weet ik er niks van. Dit is een klus voor de directie.”

Kwetsbaar Ajax
Eringa ziet dat het organisatorisch niet op orde is bij de club. “Ik heb tegen de aandeelhouders gezegd dat het ontbreken van een voetbalcommissaris, een technisch directeur en nieuwe trainer kwetsbaar is. Want je hebt als club de voetbal-as niet op orde.”

“Het streven is dat er eerst een voetbalcommissaris komt, dan de technisch directeur en als laatste de trainer. Dat is de ideale situatie. De verantwoordelijkheid van de Raad van Commissarissen is dat er een voetbalcommissaris komt. Daar voel ik me verantwoordelijk voor. Dat er een technisch directeur en trainer komt, is de taak van directie.” Eringa geeft aan dat de Raad van commissaris niet verantwoordelijk is voor wat op het veld gebeurt.