<
>

Koeman ziet Weghorst en Wieffer als basisklanten: "Niet bang voor"

Na de zinderende Klassieker van zondag ligt het Eredivisie-voetbal een weekje stil en zijn alle ogen gericht op de rentree van Ronald Koeman als bondscoach van Oranje. Koeman wacht meteen een zware klus, want vrijdag is WK-finalist Frankrijk de eerste tegenstander in de kwalificatie voor het EK van 2024. Koeman gaf vanmiddag een toelichting op zijn eerste Oranje-selectie.

Wieffer in de basis?
Bondscoach Ronald Koeman kan de komende interlandperiode niet beschikken over Frenkie de Jong (FC Barcelona) en Steven Bergwijn (Ajax). De Jong is in de Clasico tegen Real Madrid geblesseerd geraakt en een MRI-scan heeft uitgewezen dat de middenvelder twee weken rust moet houden. Een flinke tegenvaller voor Koeman. "In zo’n laatste weekend zit je alles te volgen. Dan hoop je niet dat er spelers afvallen die je geselecteerd hebt. Dat is een streep door de rekening, want het is een belangrijke speler voor het elftal. Hij heeft een aantal eigenschappen die niet veel spelers hebben. Dat betekent niet dat het systeem veranderd gaat worden. Dat zou wel heel vreemd zijn. Een andere speler zal dat gaan invullen. Ik ben er nog niet uit wie dat is. De trainingen zullen dat uitwijzen. Dat zou ook een debutant kunnen zijn, bijvoorbeeld Mats Wieffer. Die zag ik in de Klassieker spelen spelen, en daar zou ik niet bang voor zijn", aldus de bondscoach.

Weghorst geen plan B
Voorin is de spoeling wat dun wat betreft de spitsen. Dat komt mede doordat Vincent Janssen en Luuk de Jong hebben bedankt voor Oranje. Brian Brobbey en Wout Weghorst zijn wel van de partij. Brobbey komt bij Ajax weinig aan spelen toe, maar Koeman ziet wel potentie in de spits. "Je selecteert natuurlijk iemand die geen basisspeler is bij Ajax, maar het is wel een jongen met toekomst. Als ik meerdere keuzes op die positie had gehad, dan kijk je ook naar wie er meer wedstrijden in de benen heeft.''

Wout Weghorst werd op het afgelopen WK vooral als pinch hitter gebruikt, maar Koeman ziet dat toch iets anders. "Weghorst is absoluut geen 'Plan B'. Hij heeft zich dusdanig ontwikkeld dat hij een serieuze optie is, maar ik zie Wout niet als nummer tien." Bij Manchester United wordt Weghorst ook wel eens als nummer tien gebruikt.

Over de spitsen die bedankt hebben voor het Nederlands elftal is Koeman ook duidelijk. "Ik resepecteer de keuzes van Luuk de Jong en Vincent Janssen. Ik zeg altijd: graag of niet. Als dat niet het geval is dan moet je thuisblijven."

Ontbrekende rechtsbacks
Koeman ging ook in op ontbrekende namen. Kenny Tete en Jeremie Frimpong zijn er niet bij. Tete was verbaasd dat hij er niet bij zat en liet zondag nog gepikeerd weten dat hij het gevoel heeft dat er met zijn balletjes wordt gespeeld. Koeman reageerde verbsaasd op de kritiek van Tete. "Als hij op iemand geen kritiek kan leveren, dan ben ik het. Tete was echt wel in beeld, maar meerdere spelers in deze selectie kunnen goed op die positie spelen. Frimpong is vooral niet opgeroepen vanwege het systeem. Hij is bij zijn club meer rechtsbuiten dan rechtsback. Het verdedigen bij hem roept twijfels op."

Waar Koeman geen twijfels over wil, is de keeperspositie. De bondscoach wil snel duidelijkheid scheppen, maar ook daar zijn blessuregevallen. "Noppert en Bijlow waren absoluut in beeld. Zeker Noppert na zijn afgelopen WK, maar hij is geblesseerd, dus dan kiezen we iemand anders."