<
>

3,5 jaar cel geëist tegen Rai Vloet voor veroorzaken dodelijk ongeval

ANP

Het Openbaar Ministerie heeft 3,5 jaar cel geëist tegen Rai Vloet (27) voor het veroorzaken van een verkeersongeval waarbij een vierjarige jongen overleed. De middenvelder speelde ten tijde van het ongeluk voor Heracles Almelo.

De Officier van justitie vertelde maandag dat Vloet in zijn auto met een snelheid van 203 kilometer per uur reed. Dit werd geconcludeerd uit data die zijn auto zelf heeft vastgesteld. "Zo snel rijden is een welbewuste keuze", vertelde de Officier van justitie. Ook wordt het Vloet aangerekend dat hij geprobeerd heeft om de consequenties van zijn actie te omzeilen. "De verdachte heeft er vlak na het ongeluk alles aan gedaan om onder zijn straf uit te komen. Dat rekent het Openbaar Ministerie hem zwaar aan."

Vloet erkent alcoholgebruik
Vloet erkende maandag in de rechtszaal dat hij teveel had gedronken op het moment van het ongeluk. Hij verwijt het zichzelf dat hij besloten heeft om onder invloed achter het stuur te gaan zitten. "Ik ben er zelf verantwoordelijk voor", vertelde hij in de rechtszaal. Hij zei dat hij bezig was met de cruise control toen het ongeluk gebeurde. "Ik had twee of drie glazen sterke drank op. Voorafgaand aan het ongeluk was ik op een feestje in Amsterdam. We zouden slapen in een hotel in Amsterdam, maar maakten een nieuw plan en zouden naar Rotterdam rijden. Zonder nadenken stapten we de auto in en ging ik rijden. Na de tunnel gingen we de trajectcontrole in en was ik bezig met de cruise control goed in te stellen op 130."

Reactie nabestaanden
Na het ongeval vertrok Vloet van Heracles naar FC Astana, uit Kazachstan. Tegenwoordig voetbalt hij voor FK Oeral, een club in Rusland. Vloet noemde Nederland "onbewoonbaar" vanwege alle ophef na de gebeurtenis. De nabestaanden van het overleden slachtoffer vinden dat de middenvelder geen enkele vorm van respect heeft getoond na het ongeval. "Die nacht heb jij een bewuste keuze gemaakt om onder invloed achter het stuur te zitten, te ontkennen dat je de bestuurder was en later te vertrekken naar Kazachstan."

De uitspraak is op maandag 3 april 2023.