<
>

Waarom Koeman kiest voor Verbruggen , Geertruida en Wieffer

Pro Shots

Ronald Koeman heeft zich aan zijn woord gehouden. ‘Ogen openhouden voor jong en nieuw talent’, dat heeft de nieuwe bondscoach gedaan. In zijn 25-koppige selectie is er ruimte voor drie debutanten, namelijk Bart Verbruggen en de Feyenoorders Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer. Een analyse aan de hand van de data laat zien waarom zij zich in Zeist mogen melden na dit weekend.

‘Bezem door de selectie’ ging kersvers bondscoach Ronald Koeman ietwat te ver, maar – zo zei hij bij zijn presentatie – “ik vind wel dat je altijd oog moet hebben voor nieuw en jong talent. Uiteindelijk bepaalt niveau of een speler in beeld is. We zijn nu bij al dat soort spelers aan het kijken. De gevestigde orde ken ik immers goed. Het gaat erom dat we een beter inzicht hebben aan de verdere lijst van de selectie.”

In zijn 37-koppige voorselectie, wat een veel hoger aantal is dan gebruikelijk, zaten een aantal namen die in lijn staan met het verhaal op zijn presentatie. Zo selecteerde hij bijvoorbeeld Kjell Scherpen, Bart Verbruggen, Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman, Mats Wieffer, Joey Veerman en Brian Brobbey die allemaal hopen op hun eerste minuten in het ‘grote Oranje’. Ook de ietwat uit het oog verloren Kenny Tete kwam weer in beeld. Uiteindelijk mogen Verbruggen, Geertruida en Wieffer zich komen melden na dit weekend.

Bart Verbruggen
Met name de naam van Verbruggen is zeer interessant om nauwlettend in de gaten te houden. Voor het wereldkampioenschap afgelopen winter was er al een ware ‘keepersgate’ gaande met verrassende ontbrekenden in de naam van Jasper Cillessen en Mark Flekken. Die zijn er nu weer wel bij, net zoals de 20-jarige doelman van RSC Anderlecht.

De Zwollenaar keept sinds 26 december van het vorige kalenderjaar onafgebroken in de basis van de Belgen. Naar behoren. De oud-jeugdspeler van NAC is op basis van de statistiek ‘goals voorkomen’ – wat de beste statistiek is om de vorm van een doelman in uit te drukken – de op één na beste keeper van België op dit moment. Alleen Simon Mignolet van Club Brugge is nóg beter dit seizoen. Op basis van het reddingspercentage is de kersvers Oranje-debutant wél de beste keeper uit de Jupiler Pro League dit seizoen (keepers met minimaal 5+ wedstrijden).

Donderdagavond mocht de doelman zich uitroepen tot grote held. Nadat hij in de vorige ronde drie strafschoppen keerde in de allesbeslissende serie werd in de achtste finale van de Conference League nu Villarreal uitgeschakeld. Verbruggen werd flink getest en moest maar liefst negen keer redding brengen, waaronder deze dubbele save.

Lutsharel Geertruida
De 22-jarige Lutsharel Geertruida mag na zeven potjes in Jong Oranje dan nu ook proeven aan het Nederlands elftal. In de formatie van de huidige koploper is hij niet weg te denken. Dit seizoen speelde hij – na de transfer van Fredrik Aursnes – al een paar keer als verdedigende middenvelder, terwijl hij ook bij afwezigheid van Gernot Trauner in het hart van de defensie heeft gespeeld. Mits iedereen fit posteert Arne Slot hem als rechtsback, waar Oranje door de schorsing van Denzel Dumfries dunner is bezet in de eerste wedstrijd.

ESPN-analist Mario Been lichtte de Feyenoorder voorafgaand aan de wedstrijd tegen Fortuna Sittard al uit. Volgens de oud-trainer van onder meer de Rotterdammers en N.E.C. voetbalt de veelzijdige speler dusdanig makkelijk dat Feyenoord er beter door gaat spelen. Zijn vermogen om in te dribbelen en te passen maakt voor Been dat hij een kans verdient in het Nederlands elftal. Koeman is het daar mee eens en nodigt hem dus voor het eerst uit.

Vanwege de moordende concurrentie centraal achterin gaat het vermoedelijk om de rechtsbackpositie, waar hij de strijd heeft gewonnen van onder meer WK-ganger Jeremie Frimpong (op twee na meeste assists van alle verdedigers in de Bundesliga; 6) en Kenny Tete (op twee na meeste assists van alle verdedigers in Premier League; 4).

Hoewel beide backs bij hun clubs in de competitie hebben aangetoond aanvallend zeer bedreven te zijn, kan de Rotterdammer het ook wel. Welliswaar met veel minder assists (1), maar op Orkun Kokcü, Javairô Dilrosun en Dávid Hancko na is hij de Feyenoorder die het vaakst betrokken was bij een aanvalsopbouw. Alleen Jurriën Timber – doorgaans toch centrale verdediger – zou van de lijst van 25 spelers samen met Geertruida als enige als rechtsback opgesteld kunnen worden. Wellicht lonkt dus wel een (basis)debuut tegen Frankrijk voor de debutant.

Mats Wieffer
Omdat het al wekenlang over een mogelijke definitieve selectie gaat van Mats Wieffer, is het maar de vraag of hij met recht in het rijtje ‘verrassingen’ thuis hoort. Omdat het zo snel is gegaan met de 23-jarige verdedigende middenvelder uit Borne kan het wel. Want de Feyenoorder speelt pas veertien wedstrijden op rij (alle competities) onafgebroken in de basis.

“Het gaat steeds beter. Ik ben er natuurlijk lange tijd uit geweest, vooral conditioneel is het aanpoten en ook voetballend moet het allemaal nog stukken beter. Het is soms nog wel een beetje zoeken naar waar ik moet staan. Ik heb vooral nog moeite met om me heen kijken, het scannen van wat er om me heen gebeurt, waardoor het voor mezelf veel gemakkelijker zou worden”, dat zei Wieffer nadat hij uit bij Lazio (4-2 verlies) debuteerde voor Feyenoord. Iets meer dan een halfjaar later hangt de vlag er anders bij.

Dat plekje naast Frenkie de Jong als controleur blijft een hot topic. Verschillende spelers hebben er al invulling aan gegeven, maar tot op heden is het juiste koppeltje nog niet echt gevonden. Teun Koopmeiners, Davy Klaassen, Steven Berghuis, Kenneth Taylor en Marten de Roon hebben er allemaal gespeeld, maar nog zonder overtuigend succes.

Om De Jong in zijn kracht te laten voetballen, moet hij zich kunnen focussen op zijn opbouwende, passende en dribbelende kwaliteiten. Er moet dan iemand anders zijn die het fort bewaakt en de restverdediging in de gaten houdt. Een type Wieffer zou je kunnen zeggen.

Vanaf het moment dat de controleur vast in de basis speelt bij de Rotterdammers heeft hij aangetoond een zeer goed ‘slot op de deur’ te kunnen zijn. Zo wonnen alleen Tobias Lauritsen (104) en Xavi Simons (85) meer persoonlijke duels, Lauritsen (80) en Vangelis Pavlidis (36) meer kopduels en heroverde alleen Edson Álvarez (96) meer ballen dan de kersverse selectiedebutant.

Wieffer krijgt de voorkeur boven Ryan Gravenberch, Teun Koopmeiners, Joey Veerman en Jordy Clasie, die allemaal onderdeel waren van de voorselectie. Of hij ook daadwerkelijk in actie komt voor het Nederlands elftal, zal moeten blijken. Vrijdag 24 maart spelen ze een lastige eerste EK-kwalificatieduel tegen verliezend WK-finalist Frankrijk en drie dagen later mag het thuis opnemen tegen Gibraltar.