<
>

FIFA verdrievoudigt prijzengeld WK Vrouwen

Proshots

De FIFA heeft het prijzengeld voor het WK Vrouwen deze zomer verdrievoudigd. Dat maakte FIFA-voorzitter Gianni Infantino donderdag bekend. Het prijzengeld voor het WK vrouwen wordt dit jaar 143 miljoen euro. In 2019 tijdens het WK in Frankrijk bedroeg het prijzengeld dertig miljoen euro.

Het WK Vrouwen vindt in juli en augustus plaats en zal in Australië en Nieuw-Zeeland gespeeld worden. De Oranjevrouwen spelen hun eerste wedstrijd op 23 juli tegen Portugal. De finale zal op 20 augustus worden gespeeld.

Van het prijzengeld zal een aanzienlijk deel naar de speelsters zelf gaan, namelijk honderd miljoen. De rest van het geld zal gaan naar de teamvoorbereiding en het uitbetalen van de clubs.

Nog niet gelijk
In oktober vorig jaar stuurden 150 voetbalsters een brief naar de FIFA met het verzoek het prijzengeld van de vrouwen gelijk te trekken met het prijzengeld op het WK voetbal bij de mannen.

Het prijzengeld is na deze verhoging nog niet gelijk aan het prijzengeld bij het WK voetbal bij de mannen. Het prijzengeld voor het WK in Qatar bedroeg 440 miljoen euro. De Argentijnse voetbalbond ontving daarvan veertig miljoen euro. De Amerikaanse voetbalbond ontving vier miljoen euro toen haar vrouwenelftal het WK in 2019 won. Infantino hoopt het prijzengeld in 2027 gelijk te kunnen trekken.