<
>

Eredivisie en ESPN staan op tegen racisme: "Het gaat om bewustwording"

De Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie staan dit weekend in het teken van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. ESPN is één van de initiatiefnemers, samen met onder meer de KNVB. Na Coming Out Day is dit de tweede actie dit seizoen om meer bewustwording te creëren voor diversiteit en inclusiviteit in het voetbal. En dat is nog steeds bittere noodzaak, vindt programmamanager racisme en discriminatie Houssin Bezzai van de KNVB. "Uiteindelijk moet ik niet meer nodig zijn."

Volgens Humberto Tan gaat het de goede kant op met racismebestrijding in het Nederlandse profvoetbal. "Ik bespeur sinds Mendes Moreira een verandering", doelt de tv-presentator en voorzitter van de Commissie Mijnals op een veelbesproken gebeurtenis op 17 november 2019. Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira werd toen op bezoek bij FC Den Bosch vanaf de tribunes luidkeels racistisch bejegend, waarna de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd. Het zorgde voor veel opschudding en leidde in 2020 tot de oprichting van de de Commissie Mijnals, die zich inzet tegen racisme en discriminatie in het Nederlandse voetbal. Tan ziet dat profclubs tegenwoordig bereid zijn om hard op te treden tegen hun eigen 'fans' die racistische spreekkoren aanheffen. Hoe anders was dat nog in 2019, toen FC Den Bosch na het eerder genoemde moment met Mendes Moreira in de verdediging schoot. Het zou om kraaiengeluiden zijn gegaan, in plaats van om apengeluiden. "Als je er nu over nadenkt hoe absurd dat was...", zegt Tan. "Dat was de reflex waar veel clubs toen nog in zaten."

ESPN voor alle fans

ESPN helpt graag mee om een omslag teweeg te brengen. Zo is het thema van het weekend van de Klassieker 'ESPN voor alle fans'. Door presentatoren en analisten wordt aandacht gevraagd voor dit thema, onder meer door het dragen van speciale OneLove-speldjes. Ook scheidsrechters en trainers dragen die speldjes dit weekend. De aanvoerders in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie dragen tijdens de wedstrijden een OneLove-aanvoerdersband of een andere speciale aanvoerdersband die aandacht vraagt voor racismebestrijding. Die zichtbaarheid is volgens Tan een belangrijke stap: "Bewustwording, beleid maken en resultaten behalen, daar gaat het om."

Om die resultaten te behalen is bij de KNVB in 2020 een programmamanager racisme en discriminatie aangesteld. Oud-Eredivisiespeler Houssin Bezzai probeert met de Commissie Mijnals een manier te vinden om het racisme uit het voetbal te laten verdwijnen. "Als je elke supporter vraagt of ze tegen racisme zijn, is het antwoord 'ja'", zegt Bezzai. "Het gaat het om een minderheid die zich misdraagt. De stille meerderheid wil van dit gedrag af."

Daarvoor moet die minderheid wel eerst worden geïdentificeerd. Hoe pik je de toeschouwers die zich schuldig maken aan racistische spreekkoren eruit? Een lastige opdracht. In sommige stadions wordt al getest met intelligente camera's die reageren op geluiden. "Maar dan krijg je weer te maken met de privacywetgeving", verzucht Tan.

In aanloop naar een druk voetbalweekend met prachtige affiches stelt Bezzai een duidelijk doel: "Dat ik niet meer nodig ben. Dat we gewoon met z'n allen beseffen dat het spel zo leuk is dat we niet naar onze verschillen moeten kijken, maar naar wat ons verbindt. En dat is toch die bal."