<
>

Sarri: "Laten we voetballers geen idioten noemen"

Maurizio Sarri zorgde bij de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tussen AZ en Lazio donderdag weer eens voor het nodige vermaak. De uitgesproken trainer maakte korte metten met het veld in het AFAS Stadion en moest zich verdedigen, omdat hij had aangegeven liever van aartsrivaal AS Roma te winnen dan van AZ.

Na vorige week waren ook dit keer weer de ogen gericht op Lazio-trainer Sarri. De Italiaan sprak zich vorige week uit over Feyenoord-supporters: ''Het enige dat ik niet leuk vind aan het Nederlandse voetbal, zijn de supporters van Feyenoord”, zei hij toen over de Rotterdamse fans.

Lazio moet in Alkmaar een 2-1 achterstand goedmaken, nadat AZ vorige week knap won in Stadio Olimpico. Toch is de focus van I Biancocelesti niet volledig gericht op de wedstrijd van donderdag. Komend weekend staat de kraker tegen aartsrivaal AS Roma op het programma. Bij de Derby della Capitale staat dit seizoen meer dan alleen de eer op het spel. De winnaar wurmt zich direct in een gunstige positie voor de bloedstollende strijd om Champions League-voetbal in Italië. Na afloop van de Serie A-wedstrijd tussen Bologna en Lazio (0-0) afgelopen weekend, zei Sarri een zege op Roma de voorkeur heeft boven een zege op AZ.

Meer plezier aan zege in derby
Daar moest Sarri zich in de Alkmaarse perszaal voor verantwoorden. ''Ik zei alleen waar ik meer plezier aan zou beleven. Ik wil elke wedstrijd winnen'', aldus Sarri. ''Als ik thuis kom zijn er wedstrijden waar ik nog een half uur plezier aan beleef en aan sommige wedstrijden beleef ik nog acht uur plezier. Ik heb alleen gezegd aan welke zege ik meer plezier zou beleven.''

Op de vraag van de Italiaanse pers of die woorden niet contraproductief konden werken voor de wedstrijd tegen AZ, reageerde Sarri karakteristiek. ''Iemand die honderdduizenden euro's per maand verdient, mag geen excuus hebben. Laten we stoppen met deze onzin en voetballers geen idioten noemen. Het zijn volwassenen, onder stress kunnen ze soms fouten maken, zoals dat ons allemaal overkomt in alle banen in de wereld , met uitzondering van enkele fenomenen. Het overkomt vrijwel iedereen. Ik denk dat de spelers denken zoals ik, sommige wedstrijden geven ons meer plezier dan andere.''

Tot slot had Sarri ook nog een boodschap voor de Alkmaarse terreinknecht. ''Het veld is onacceptabel, maar ik ben de enige overgebleven dinosaurus die dit soort dingen belangrijk vindt."

AZ - Lazio is donderdag vanaf 21:00 uur te zien op ESPN 2.