<
>

AZ rekent zich nog niet rijk voor spannend duel met Lazio

AZ rekent zich nog niet rijk in de aanloop naar het thuisduel met Lazio van donderdagavond in de achtste finales van de Conference League. Zowel trainer Pascal Jansen als spits Vangelis Pavlidis willen nog niks weten van een eventuele favorietenrol.

"Natuurlijk is het knap dat we vorige week met 2-1 in Rome hebben gewonnen", aldus Pavlidis. "Maar één doelpunt verschil is niets. Zeker niet omdat doelpunten die gemaakt zijn in een uitwedstrijd niet meer de doorslag geven na een gelijke stand over twee duels."

AZ verraste veel mensen met een uitzege op de nummer 3 van de Serie A, in Stadio Olimpico. "Maar wij weten zelf wel wat we kunnen", zei Pavlidis voordat hij erkende dat Lazio in de openingsfase van het duel op weg leek naar een ruime zege. "We begonnen zeker niet goed. Zij zetten ons in de eerste 20 of 25 minuten goed onder druk, maar we maakten ook onnodige fouten. Ik denk dat we ook een beetje geluk hebben gehad. We hebben tweemaal gescoord uit twee of misschien drie kansen."

Moeilijk inschatten welke spelers er bij Lazio gaan spelen
Voor Jansen is het lastig inschatten met welke spelers Lazio donderdagavond in Alkmaar aan de aftrap verschijnt. "We doen ons huiswerk", zei hij. "Maar ze wisselen nogal in de Conference League. Soms starten ze ook met de beste ploeg."

Lazio ligt met een derde plaats in de Serie A op koers voor een ticket voor volgend seizoen in de Champions League, met afstand het belangrijkste toernooi voor Europese clubteams. De tegenstander van AZ speelt komende zondag de beladen stadsderby tegen de grote rivaal AS Roma, dat afgelopen seizoen de Conference League zo serieus nam dat het Feyenoord in de finale versloeg. "Ik weet niet of Lazio tegen ons spelers gaat sparen", antwoordde Jansen. "Daar ga ik ook niet over."

Ciro Immobile, de geblesseerde sterspeler van Lazio, is er niet bij in Alkmaar. Mogelijk krijgen Sergej Milinković-Savić, Pedro en Alessio Romagnoli ook rust met het oog op de stadsderby in Stadio Olimpico. Bij AZ heeft niemand het over het uitduel van komende zondag met FC Twente. "Voor de meeste spelers van ons wordt dit een van de belangrijkste duels uit hun loopbaan", besefte trainer Jansen.

AZ won vorige week met 2-1 in Rome. Ook de meeste meegereisde supporters zagen die overwinning niet aankomen in de openingsfase van het duel. Lazio creëerde kans op kans in het eerste half uur maar scoorde slechts eenmaal. "Over die eerste 20 of 25 minuten van onze wedstrijd hebben we de afgelopen dagen veel gesproken", zei Jansen. "Zij startten erg goed maar wij maakten ook veel te veel onnodige fouten. Dat mag niet meer gebeuren in onze thuiswedstrijd die we gelukkig in een zo goed als uitverkocht stadion spelen."