<
>

Haaland slacht Leipzig op weg naar kwartfinale CL, Inter overleeft Portugese druk

ANP

Manchester City en Inter hebben zich verzekerd van de kwartfinale in de Champions League. Terwijl Manchester City met 7-0 won van RB Leipzig, hield Inter in Estádio do Dragão stand tegen Porto. Erling Haaland was de man van de avond met maar liefst vijf treffers in het knock-out-duel, wat alleen Lionel Messi eerder voor elkaar kreeg.

Manchester City – RB Leipzig
Na een 1-1 gelijkspel in Duitsland moest het tweeluik tussen de Manchester City en RB Leipzig in Engeland beslist worden. Dat was goed af te lezen aan de ploeg van Pep Guardiola, dat uit de startblokken schoot.

De huidige nummer twee van de Premier League had al paar kansen gekregen, toen het een discutabele penalty kreeg voor een vermeende handsbal van Benjamin Henrichs. Haaland benutte de penalty en een paar minuten later was het opnieuw raak voor de Noor.

Na de 2-0 was Leipzig nog niet verslagen. Het ging op en neer, met kansen voor beide doelen. Opnieuw voelden de Duitsers zich bestolen toen Ederson ver buiten het zestienmetergebied in hun ogen een overtreding beging. Scheidsrechter Slavko Vincic wuifde het weg en kort daarna was Haaland ook goed voor zijn derde van de avond.

In de tweede helft liep de ploeg van basisklant Nathan Aké uit naar 7-0. Nadat Ilkay Gündogan zorgde voor de 4-0, was het aan Haaland om ook zijn vierde en vijfde van de wedstrijd te maken. Daarna pikte ook nog Kevin de Bruyne in de laatste minuut zijn goaltje mee. Een ongekende weelde voor Haaland, die de afgelopen weken wat moeilijker tot scoren kwam in de Premier League.

Porto – Inter
Inter zit in de Serie A in zwaar weer, maar ging wel met een magere 1-0 voorsprong richting het duel met Porto. De Portugezen moesten in eigen huis dus scoren om nog kans te maken op de kwartfinale, maar zo makkelijk was de Italiaanse muur niet te slechten.

Sterker nog, het lukte de huidige nummer twee van Portugal niet om André Onana te passeren. Ondanks dat Porto de paal en lat raakte in de laatste minuten en Denzel Dumfries nog een bal van de lijn haalde, bleef de 1-0 van de heenwedstrijd in Italië overeind. Zo zit Inter sinds het seizoen 2010/11 weer in de kwartfinale van de Champions League.

De uitschakeling van Porto betekent ook een opsteker voor het Nederlandse voetbal op de coëfficiënten ranglijst. Nummer 7 Portugal krijgt alleen de punten voor het gelijkspel van Porto en moet hopen dat Sporting Lissabon ten kosten van Arsenal de kwartfinale haalt van de Europa League. Lukt dat niet, is Nederland volgend seizoen verzekerd van plek 6 en dus twee Champions League-tickets.