<
>

Omkoopschandaal Barcelona houdt La Liga in zijn greep

ANP Foto

FC Barcelona is vrijdag door het Spaanse Openbaar Ministerie aangeklaagd voor omkoping van een scheidsrechtersbaas van La Liga. De club zou betalingen hebben gedaan aan een bedrijf dat in handen was van een voormalige baas van de scheidsrechterscomissie in Spanje. Real Madrid mengt zich nu ook in de aanklacht tegen aartsrivaal Barcelona.

De huidige voorzitter van La Liga Javier Tebas ging eerder al in op deze grote corruptiezaak. "Het probleem dat nu speelt is het ergste dat ik me kan herinneren", vertelde Tebas tegen Vamos.

"Er zijn betalingen geweest van Barcelona aan de vice-voorzitter van de scheidsrechterscommissie", legt Tebas uit. "Dat is abnormaal. Het is begrijpelijk dat dit voor spanningen zorgt. De reputatie van het voetbal staat op het spel. Ik schaam me. We hebben geen goede uitleg gehoord van Barcelona." De Catalaanse club zou een bedrijf dat eigendom is van Jose Maria Enriquez Negreira, de voormalige baas van de scheidsrechterscommissie in Spanje, meer dan zeven miljoen euro hebben betaald tussen 2001 en 2018.

Barcelona ontkent
Barcelona zegt dat de betalingen zijn gedaan voor advies over scheidsrechterszaken. Volgens de aanklagers zouden de oud-voorzitters Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping.

De huidige voorzitter van Barcelona, Joan Laporta, heeft nadrukkelijk beweerd dat zijn club nooit heeft geprobeerd scheidsrechters te beïnvloeden. "Er vinden felle aanvallen plaats met als doel ons clublogo te beschadigen, die niets van doen hebben met de werkelijkheid", zei de voorzitter maandag. "Je kunt er zeker van zijn dat het bestuur dat ik mag voorzitten zich op alle manieren zal verdedigen."

Real Madrid sluit zich aan bij aanklacht tegen Barcelona
Aartsrivaal Real Madrid sluit zich aan bij de aanklacht die vrijdag is ingediend door het Spaanse OM tegen Barcelona en twee van de ex-voorzitters van de club wegens vermeende betalingen aan een bedrijf dat eigendom is van een hoge scheidsrechter om de wedstrijdresultaten te beïnvloeden.

De Koninklijke belegde een dringende bestuursvergadering om vermeende pogingen van Barcelona om scheidsrechters te beïnvloeden te bespreken en besloten juridische stappen te ondernemen. "Real Madrid drukt zijn diepe bezorgdheid uit over de ernst van de feiten en herhaalt zijn volledige vertrouwen in het optreden van justitie en is overeengekomen dat, ter verdediging van hun legitieme belangen, zij zich zullen aansluiten bij de klacht zodra de rechter de zaak in behandeling neemt', aldus Real Madrid in een officiële verklaring.