<
>

Terugblik in cijfers: Dirigent Kökcü, Heerenveen ligt Kudus wel, assistkoning Veerman en uitblinker Romeny

ESPN

Met De Klassieker in het vooruitzicht maakten Feyenoord en Ajax geen fout. De degradatiestrijd kende daarentegen met FC Emmen wel één duidelijke winnaar. In speelronde 25 was er duidelijk een zeer belangrijke rol weggelegd voor creatieveling Kökcü, dribbelaar Kudus, ‘assistkoning’ Veerman, een gretige Ugalde en matchwinner Ole Ter Haar Romeny.

Nieuwe week, nieuwe ‘remontada’ voor Feyenoord. Ook tegen FC Volendam moest de ploeg van Arne Slot zich terug knokken van een achterstand. Wederom incasseerden het een vroege tegentreffer. Het werd de vierde keer dit seizoen dat Feyenoord binnen twaalf minuten op 0-1 achterstand kwam. Dat is het vaakst voor de club uit Rotterdam-Zuid in een competitiejaargang sinds 2014/15 (ook 4).

Toch wisten ze de kastanjes alsnog uit het vuur te slepen. Voor de negende keer op rij dit seizoen bleven ze ongeslagen in een Eredivisieduel waarin het de openingstreffer incasseerde (6x winst, 3x gelijk). In de clubgeschiedenis zette het slechts eenmaal een langere dergelijke reeks neer (november 2019-november 2020, toen 10 keer op rij).

Aanvoerder Orkun Kökcü is naar eigen zeggen onderhand wel klaar met het ombuigen van een achterstand. De Turkse middenvelder speelde zelf een cruciale rol bij de winnende treffer door een inworp snel te nemen, waaruit uiteindelijk de eigen goal viel. Hoewel die actie voor hem geen ‘gecreëerde kans’ opleverde – want dan moet er direct een schot volgen – was de international goed voor zeven passes die een schot opleverde. Daarmee is hij koploper van het klassement dit weekend.

Hoewel de controlerende middenvelder een goede wedstrijd speelde, eiste Santiago Giménez de hoofdrol op. Arne Slot verraste in eerste instantie door voor zowel Danilo als Giménez te spelen. Inmiddels lijkt wel duidelijk dat targetman Santiago Giménez een streepje voor heeft op de hardwerkende Danilo. De Mexicaan vormt een betrouwbaar aanspeelpunt voorin en noteert met Xavi Simons (allebei 10) de meeste balcontacten in vijandelijke 16 afgelopen weekend.

In de eerste helft kwam het namelijk tot geen enkel schot op doel. Na een drievoudige wissel in de rust kreeg de het aanvalsspel meer stootkracht en wisten ze veel meer druk te krijgen op de Volendamse verdediging. Het leverde binnen zeven minuten de gelijkmaker van de Mexicaan op, wat zijn eerste Eredivisiegoal in De Kuip was sinds 11 september 2022 (toen tegen Sparta).

Later was de spits ook nog verantwoordelijk voor de strakke voorzet waar het tweede eigen doelpunt in de Eredivisie van Damon Mirani uit voort kwam. Hij werd daarmee de derde FC Volendam-speler met twee eigen goals in een Eredivisieseizoen, na Klaas Karregat in 1961/62 en Elroy Kromheer in 1995/96.

Een hard gelag voor naaste concurrent Ajax, die haar ex-jeugdproduct de ‘eeuwige rivaal’ onbedoeld aan drie hele belangrijke punten hielp. Zelf had het weinig moeite met sc Heerenveen. De Friezen kregen voor het eerst in de clubhistorie drie doelpunten tegen in de eerste twintig minuten van een Eredivisieduel in eigen huis. Met name Mohammed Kudus had het weer flink op zijn heupen.

De Ghanees dribbelde maar liefst zes keer succesvol langs zijn tegenstander (even vaak als Xavi Simons). Alleen Kenzo Goudmijn van Excelsior deed dat in speelronde 25 vaker. Daarnaast was hij met de openingstreffer en de assist bij de 0-2 bij de helft van de goals betrokken. Voor Kudus werd het de tweede keer in zijn Eredivisieloopbaan dat hij tot zowel een doelpunt als een assist kwam in een wedstrijd. De vorige keer dat hem dat lukte was toevalligerwijs ook tegen sc Heerenveen (18 oktober 2020).

Oud-Heerenveen-speler Joey Veerman was nóg meer bedreven als het gaat om assists. Drie keer verzorgde hij de laatste cruciale pass op een teamgenoot tegen SC Cambuur, waardoor PSV zich herstelde van de eerdere 3-0 nederlaag tegen de Leeuwarders. Daarmee wordt hij deze jaargang de tweede PSV’ er die daarin slaagt. Cody Gakpo gaf namelijk eerder dit Eredivisieseizoen ook al een hattrick aan assists (tegen Feyenoord). Vóór dit seizoen was Andrès Guardado in april 2017 de laatste ‘Eindhovenaar’ die dit in de Eredivisie deed (tegen Willem II).

Toch was dat niet het enige waarin hij uitblonk. Er was afgelopen weekend namelijk niemand met méér balveroveringen als hij.

Het werd een ware schiettent in het Philips Stadion. SC Cambuur kreeg zestien schoten op doel tegen, het gedeeld tweede hoogste in een Eredivisiewedstrijd dit seizoen en het hoogste aantal voor de Leeuwarders sinds 1 mei 2016 (17; ook op bezoek bij PSV). Doelman Robbin Ruiter had dus een drukke middag en verrichtte uiteindelijk elf reddingen. Daarmee staat hij ver bovenaan het lijstje van afgelopen speelronde.

Ook elders op de velden werd er veel geschoten. Ditmaal door één specifiek persoon. Manfred Ugalde zal zich voorgenomen hebben om trainer Ron Jans te laten zien dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. Tegen Fortuna Sittard kreeg hij eens de voorkeur boven Ricky van Wolfswinkel en schoot hij erop los. Zeven stuks maar liefst, wat het meeste is van iedereen.

De bewegelijke Costa Ricaan greep dus zijn kans en maakte zelfs twee doelpunten. Met 20 jaar en 290 dagen werd Ugalde de jongste FC Twente-speler met twee goals in één Eredivisieduel sinds Enes Ünal op 15 april 2017 (19 jaar en 340 dagen tegen N.E.C.)

Tot slot dan nog dé held van Emmen op dit moment. Dit weekend wist slechts één ploeg in het rechterrijtje de volle buit te pakken, waardoor de 2-0 overwinning een gouden driepunter werd in de strijd tegen degradatie.

Hoofdverantwoordelijke: Ole Ter Haar Romeny. De aanvaller was met twee treffers de absolute matchwinner in de degradatiekraker tegen Excelsior. Daarmee werd hij de tweede speler ooit in de clubgeschiedenis met minstens zeven Eredivisiegoals in één seizoen voor de Emmenaren. De vorige die daarin slaagde was Michael de Leeuw (9 in 2019/20 en 13 in 2020/21). Na afloop gaf hij al aan dat ‘doordat hij ouder wordt steeds bewuster wordt van zijn taak om ook betrokken te zijn bij goals’.

Niet alleen voorin speelde de oud-speler van N.E.C. en Willem II een belangrijke rol. Ook defensief was hij zeer belangrijk. Met zeven geslaagde tackles leidt hij het klassement dik, aangezien de zes spelers erna allemaal op vier bleven steken (Klaiber, Plat, Van Ewijk, Clasie, Paulissen en Noslin).