<
>

Dirk Kuijt: "Het was zeker niet fijn werken bij ADO"

Dirk Kuijt neemt zichzelf niks kwalijk als het over zijn tijd als trainer van ADO Den Haag gaat, zegt de oud-international bij Goedemorgen Eredivisie. Kuijt was vanaf het begin van het seizoen trainer, maar moest in november alweer zijn spullen pakken na tegenvallende resultaten. "Het was zeker niet fijn werken in de tijd dat ik er zat."

Vragen over rol Advocaat
Toen de situatie van Kuijt minder stevig werd, kwam Dick Advocaat al snel in beeld om de mentor te worden van Kuijt. Zo snel, dat Kuijt nog van niks wist toen ze Advocaat al hadden benaderd. "Ik hoop ooit nog wel een gesprek te hebben met Advocaat over de laatste maanden bij ADO. Ik neem Dick niks kwalijk, maar baal ervan dat de club hem benaderde zonder mijn medeweten", liet Kuijt weten. "Natuurlijk stond ik open om het beste te willen voor de club, maar dan moet je me daar wel in meenemen."

Invulling assistent
Een van de dingen waar Kuijt op terugkijkt is de invulling van zijn assistent. Chris van der Weerden vertrok in oktober naar Vitesse, waardoor een nieuwe assistent aangetrokken moest worden. "Maar niet iedereen werd meegenomen in het aantrekken van een nieuwe assistent", begon Kuijt verwijtend.

Na enige tijd zonder assistent leek de spelersgroep Giovanni Franken, die het seizoen ervoor hoofdtrainer was, als assistent te willen. "Dat leek mij geen goed idee", zei Kuijt eerlijk. "Toch wilde ik uiteindelijk koffie met hem gaan drinken, maar zonder dat ik het wist had Edwin Reijntjes de telefoon al gepakt en belde hij het af."

Terugschakelen naar niveau ADO
Naast dat het intern bij ADO erg rommelde, ging het als trainer ook niet voor de wind. "Ik was een hoger niveau gewend dan ADO, dus schakelde ik terug in niveau. Uiteindelijk had ik nog vier keer terug moeten schakelen om bij het niveau van ADO uit te komen."

Terugkijken naar mislopen promotie
Franken haalde met ADO vorig seizoen nog de finale van de play-offs, maar ging na een 3-0 voorsprong na penalty's onderuit tegen Excelsior. Na de wedstrijd bestormden de fans van ADO het veld, waarna de ME ze hardhandig weg moest halen. "De supporters mochten naar mijn mening bij het veld komen om het feest te vieren, dat was al een fout", zegt Kuijt. "De fans zijn prima mensen zo lang je duidelijk bent naar hen, maar dat was niet het geval. Dan nemen de negatieve emoties de overhand."

Janmaat nooit meer technisch directeur
Naast Kuijt zat ook Daryl Janmaat aan tafel. De oud-technisch directeur van ADO werd volgens Kuijt voor de leeuwen gegooid. "Daryl was een technisch directeur in opleiding, maar stond gelijk met nieuwe spelers op de foto die hij niet kende."

Het eindigde ook voor Janmaat vroegtijdig bij ADO. De ervaring als technisch directeur heeft hem zelfs doen besluiten geen nieuwe baan als technisch directeur meer te ambiëren. "Ze hadden een ervaren man naast mij moeten zetten, of mij niet moeten aanstellen. Ignacio Beristain, de woordvoerder van de aandeelhouders, had mij moeten ondersteunen. Dat gebeurde helaas niet."