<
>

Feyenoord is gewaarschuwd: nieuwkomer Telstar voelt zich vrij als underdog

Soccrates Images

Telstar doet het goed tegen de topclubs in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Van PSV werd met 2-0 gewonnen en ook bij Fortuna Sittard werd een puntje weggesnoept. Bovendien hielden de Witte Leeuwinnen in Amsterdam lang stand tegen Ajax, waarvan uiteindelijk met 1-0 verloren werd. Zondag staat Feyenoord op het programma, een topclub in wording. Wat is het geheim van de nieuwkomers en kunnen ze het opnieuw?

Hoofdtrainer Marelle Worm denkt dat het met de instelling te maken heeft. “Tegen de clubs die lager staan, vinden we dat we moeten winnen. Dan willen we niet afgaan. Dat resulteert vaak in slechter spel. Tegen topclubs hebben we dat niet, dus spelen we vrijer. En als we vrijer spelen, spelen we beter”, legt ze uit.

Strijdplan
Eigenlijk is het spelplan van de ploeg tegen de topclubs niet heel anders dan tegen andere clubs. Voormalig ADO-verdediger Worm legt haar voetbalvisie uit: “We willen het liefst hoog druk zetten, daardoor dwing je de tegenstander eigenlijk tot fouten. Vanuit daar willen we ons eigen spel gaan spelen: door positiespel kansen creëren.”

Dat spelplan wierp tegen PSV zijn vruchten af. “Zij kwamen niet goed onder onze hoge druk uit. Het baltempo lag bij PSV laag, waardoor het makkelijker was om vol te houden. En ook aan de bal hadden we genoeg ruimte om ons eigen spel te kunnen spelen.” Bij Ajax ging dat lastiger en moesten ze uiteindelijk toch inzakken. “Die meiden waren kapot, door het hoge tempo waarin we druk moesten zetten. Dat konden we niet nog een helft.”

Vorige ontmoeting met Feyenoord
De vorige wedstrijd tussen Telstar en Feyenoord eindigde in een 2-1 nederlaag. Maar die wedstrijd in Rotterdam had ook zomaar een andere winnaar kunnen kennen, vindt ook Worm. “Het was onze tweede wedstrijd in de Eredivisie. De eerste twintig minuten werden we een beetje overlopen doordat Feyenoord veel lange ballen speelde. We stonden positioneel niet goed, waardoor we al snel twee tegendoelpunten kregen. Nadat we dat goed hadden gezet, trokken we de wedstrijd veel meer naar ons toe. In de tweede helft waren we de bovenliggende partij, alleen stonden we toen al 2-0 achter. Dan is het moeilijk om de wedstrijd over de streep te trekken.”

“Als de wedstrijd een half uur langer had geduurd, hadden we ‘m wel gewonnen." De cijfers geven Worm gelijk. Telstar had die wedstrijd meer balbezit, meer balcontacten in de vijandelijke zestien, meer passes in de aanvallende derde en meer schoten van binnen de zestien. Ook wat betreft expected goals was de uitslag ietwat geflatteerd: 1.11 – 0.83.

Toch garandeert dat niets ten opzichte van zondag. Feyenoord heeft sindsdien een andere trainer en een andere selectie. Maar “Feyenoord heeft nog wel dezelfde spelintenties”, zegt Worm. “Ze spelen eigenlijk nog dezelfde formatie als bij de oude trainer. Maar de invulling van de speelsters en de intenties binnen die formaties zijn wel anders.”

Hassani groot gemis

Helaas moet Telstar het zondag zonder topscorer Samya Hassani doen, de technische aanvaller is geblesseerd. Hassani is creatief en sterk in haar persoonlijk duels. Dit seizoen won ze maar liefst 74 persoonlijke duels. “Ze is heel belangrijk voor het team. Er komt altijd dreiging van haar. Daardoor probeert de tegenstander ervoor te zorgen dat we niet over de linkerkant kunnen voetballen. Dan komt er aan de rechterkant meer ruimte. Zonder haar heeft de tegenstander minder de behoefte dat te doen, waardoor de ruimtes klein blijven. Dat maakt het lastiger voetballen. Hassani creëert met de bal aan haar voeten heel veel ruimte voor ons”, aldus Worm.

Telstar speelt zondag om 12.15 uur tegen Feyenoord en is te zien op ESPN 1. De voorbeschouwing begint om 11.45 uur.