<
>

Humberto Tan over racismebestrijding in het voetbal: "Ik bespeur een verandering"

Stilstaan bij racisme en discriminatie is nog altijd bittere noodzaak. Programmamanager racisme en discriminatie Houssin Bezzai van de KNVB hoopt dat het uiteindelijk niet meer nodig is. "De stille meerderheid wil van het gedrag af."

Volgens Humberto Tan gaat het de goede kant op met racismebestrijding in het Nederlandse profvoetbal. "Ik bespeur sinds Mendes Moreira een verandering", doelt de tv-presentator en voorzitter van de Commissie Mijnals op een veelbesproken gebeurtenis op 17 november 2019. Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira werd toen op bezoek bij FC Den Bosch vanaf de tribunes luidkeels racistisch bejegend, waarna de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd. Het zorgde voor veel opschudding en leidde in 2020 tot de oprichting van de de Commissie Mijnals, die zich inzet tegen racisme en discriminatie in het Nederlandse voetbal.

Tan ziet dat profclubs tegenwoordig bereid zijn om hard op te treden tegen hun eigen 'fans' die racistische spreekkoren aanheffen. Hoe anders was dat nog in 2019, toen FC Den Bosch na het eerder genoemde moment met Mendes Moreira in de verdediging schoot. Het zou om kraaiengeluiden zijn gegaan, in plaats van om apengeluiden. "Als je er nu over nadenkt hoe absurd dat was...", zegt Tan. "Dat was de reflex waar veel clubs toen nog in zaten."

De KNVB heeft in 2020 een programmamanager racisme en discriminatie aangesteld. Oud-Eredivisiespeler Houssin Bezzai probeert met de Commissie Mijnals een manier te vinden om het racisme uit het voetbal te laten verdwijnen. "Als je elke supporter vraagt of ze tegen racisme zijn, is het antwoord 'ja'", zegt Bezzai. "Het gaat het om een minderheid die zich misdraagt."

Tan: "Daarvoor moet die minderheid wel eerst worden geïdentificeerd. Hoe pik je de toeschouwers die zich schuldig maken aan racistische spreekkoren eruit? Een lastige opdracht. In sommige stadions wordt al getest met intelligente camera's die reageren op geluiden. "Maar dan krijg je weer te maken met de privacywetgeving."

Bezzai heeft een duidelijk doel: "Dat ik niet meer nodig ben. Dat we gewoon met z'n allen beseffen dat het spel zo leuk is dat we niet naar onze verschillen moeten kijken, maar naar wat ons verbindt. En dat is toch die bal."