<
>

PEC Zwolle schiet door 13-0 meerdere records aan flarden

PEC Zwolle heeft door de gigantische overwinning van 13-0 op FC Den Bosch meerdere records uit de geschiedenisboeken geschoten. De koploper van de Keuken Kampioen Divisie verbreekt vele recordstatistieken die sinds 2008 zijn bijgehouden.

Snelste hattrick
Apostolos Vellios had een groot aandeel in de recordzege van PEC. De Griekse spits had elf minuten en 22 seconden nodig om drie goals achter zijn naam te zetten. Dat betekent dat het de snelste hattrick vanaf de aftrap is sinds het wordt bijgehouden. “Dat wist ik niet. Het is altijd leuk om records te breken”, reageerde de spits voor de camera.

Uiteindelijk maakte de spits vier doelpunten. Daarmee werd hij de eerste speler met vier goals in een Eerste Divisieduel sinds Johan Bakayoko op 14 januari 2022. De laatste keer dat het een speler van PEC Zwolle lukte om vier keer te scoren in een competitieduel gaan we terug naar 15 september 2019. Toen was Reza Ghoochannejhad de grote man.

Recordjacht
Door de productie van zeven goals in de eerste helft, is het gelijk een eerste helft waarin de meeste doelpunten zijn gemaakt. Maar we zijn er nog niet, want door deze goals van PEC Zwolle zijn het gelijk de snelste zeven goals in de KKD. PEC Zwolle werd de eerste ploeg sinds 2008/2009 die voor rust al zeven keer scoorde in een Eerste Divisieduel.

Naas Vellios maakt Lennart Thy in de tweede helft een hattrick. Ook deze hattrick is opvallend. Hij maakte zijn drie doelpunten allemaal met het hoofd. “Dat ik ze alle drie scoor met het hoofd is wel een beetje raar”, zei hij lachend. Wanneer maakte een invaller voor het laatst een hattrick? Daarvoor hoeven we minder ver terug in de tijd. Op 24 februari 2023 lukte het Samuel Armenteros om een hattrick als invaller te maken. De laatste daarvoor was Karim Rossi namens SC Cambuur op 31 augustus 2018.

Grootste overwinning
Door de monsterzege boekte PEC Zwolle de grootste zege ooit in een eerste divisie-duel. Inclusief de wedstrijden van gisteren zijn er in de geschiedenis 23.196 wedstrijden gespeeld in de Eerste Divisie. Daarin lukte het dus nog nooit voor een club om deze cijfers te winnen. De Zwollenaren evenaarden Ajax. De Amsterdammers boekten in oktober 2020 een winst van 13-0 op VVV-Venlo. Daarmee heeft PEC net als Ajax de grootste zege in een Nederlandse competitieduel te pakken.

Snelle scores
Sinds de statistieken vanaf 2008 worden bijgehouden, kwam PEC Zwolle op de snelste 4-0, 5-0, 6-0, 7-0, 8-0, 9-0 én 10-0 voorsprong in een duel. Opvallend is dat ze niet op de snelste 11-0 kwamen, want dat die eer gaat naar Sparta. In 2010 wisten zij zo’n score al na 69e minuten op de mat te leggen tegen het toenmalige FC Omniworld.

Assistenkoning
Ook is er aandacht voor de aangevers. Bart van Hintum werd de eerste verdediger met drie assists in een Eerste Divisieduel. Alessandro Ciranni was de laatste die dat lukte namens MVV op 6 april 2018.