<
>

Fortuna Vrouwen zoekt eerherstel tegen ongenaakbaar Twente

Pro Shots

FC Twente Vrouwen draait een geweldig seizoen. De ploeg uit Enschede kreeg dit seizoen in veertien wedstrijden slechts twee doelpunten tegen, terwijl de Tukkers zelf 69 keer scoorden. Spits Fenna Kalma had daar een groot aandeel in, de 23-jarige was dit seizoen maar liefst 36 keer direct betrokken bij een goal. Zondag speelt Fortuna Sittard tegen deze beruchte ploeg, ga er maar aan staan. Is er hoop voor de Fortunezen?

De vorige wedstrijd tussen Fortuna Sittard en FC Twente belooft niet veel goeds, die wedstrijd eindigde namelijk in 6-0. Daar moet wel bij gezegd worden dat dat ietwat geflatteerd was. De score in expected goals was bijvoorbeeld 2.46 - 1. De Tukkers schoten twaalf keer binnen de zestien, waar Fortuna dit zeven keer deed. FC Twente had meer balbezit, maar Fortuna Sittard won meer duels en noteerde meer intercepties.

Nog geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten dus. Het beste strijdplan lijkt hem voor de Fortunezen in de counters te zitten. En laat dat nou net zijn waar ze goed in zijn. Fortuna staat in de top drie wanneer het om meeste directe aanvallen in eigen voordeel gaat. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit na Ajax en FC Twente is. Desalniettemin wist Fortuna 27 directe aanvallen te creëren. En FC Twente kreeg ook behoorlijk wat directe aanvallen tegen, dit seizoen al 22. Dat is een stuk meer dan bijvoorbeeld Ajax, dat er tien tegen kreeg.

Al is een counter natuurlijk alleen nuttig als het ook tot een doelpunt kan leiden. Zoals bekend, FC Twente heeft Fenna Kalma. Gelukkig voor Fortuna loopt er bij die ploeg een zekere Tessa Wullaert rond. Een grote naam binnen het vrouwenvoetbal. De oud-spits van clubs als Manchester City en VfL Wolfsburg maakt de verwachtingen waar. Wullaert scoorde dit seizoen al elf keer en gaf daarbij maar liefst negen assists. Alle aandacht gaat dus logischerwijs naar Tessa Wullaert, maar de 19-jarige Charlotte Hulst is ook lastig over het hoofd te zien. Dit seizoen kwam ze in dertien wedstrijden zes keer tot scoren. Daarbovenop gaf ze vijf assists.

De sleutel tot succes is dus in het countervoetbal te vinden voor Fortuna Sittard. Dan zou het nog wel eens een stuk spannender kunnen worden dan de wedstrijd van vorig jaar. Sowieso hebben de Limburgers het een en ander goed te maken na die wedstrijd. De ploeg was slordig in de passing en verdedigde zwakjes. Tijd om te laten zien wat de nummer drie uit de Eredivisie ook kan tegen de koploper. Kan de verrassing van dit seizoen als eerste punten afsnoepen van de Tukkers? Eén ding is zeker: makkelijk is het nooit tegen Twente.

De wedstrijd Fortuna Sittard - FC Twente is zondag om 12.15 uur te zien op ESPN 1. De voorbeschouwing begint op diezelfde zender om 11.45 uur. Vanmiddag is de Klassieker al te bekijken om 16.30 op ESPN 1. De voorbeschouwing begint om 16.00 uur.