<
>

Messi FIFA-wereldvoetballer van het jaar, Van Dijk in beste elftal

Pro Shots

Lionel Messi is uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar door de FIFA. De Argentijn won de trofee, die sinds 2016 wordt uitgereikt, voor de tweede keer in zijn carrière. Virgil van Dijk viel als enige Nederlandse man in de prijzen. De verdediger van Liverpool hoorde bij het beste elftal.

2022 was een uiterst succesvol jaar voor Messi, die voor de vijfde keer genomineerd werd voor de prestigieuze prijs. Zo hielp hij ‘zijn’ Argentinië, onder meer door zeven doelpunten, naar de WK-titel. Robert Lewandowski, die vorig jaar tot Wereldvoetballer van het Jaar werd uitgeroepen, was dit jaar niet genomineerd voor de prestigieuze prijs. Kylian Mbappé en Karim Benzema waren de twee die naast Messi kans maakten op de prijs.

De prijs van Wereldvoetballer van het Jaar door de FIFA is de tegenhanger van de Ballon d'Or, die afgelopen keer naar Benzema ging.

Van Dijk in elftal van het jaar
Virgil van Dijk werd als één van de elf spelers verkozen in het FIFA elftal van het jaar. De andere tien spelers naast Van Dijk waren Thibaut Courtois, João Cancelo, Achraf Hakimi, Luka Modric, Casemiro, Kevin de Bruyne, Lionel Messi, Kylian Mbappe, Karim Benzema en Erling Haaland.

"Ik ben trots om hier te staan, tussen deze fantastische spelers", zei de international van Oranje. "Het is een interessant en bewogen jaar geweest voor mij. Het vorige seizoen hebben we met Liverpool tot het laatste moment om vier prijzen gestreden. Helaas hebben we ze niet allemaal gewonnen, maar toch. Deze uitverkiezing is bovendien ook een heel mooie beloning."

Argentijnen vallen in de prijzen
Op het FIFA-gala was Messi zeker niet de enige Argentijn die in de prijzen viel. Coach Lionel Scaloni, die zijn land naar de WK-titel leidde, werd verkozen tot beste trainer. De trainer die maandag zijn contract verlengde bij de Argentijnse bond, versloeg Pep Guardiola (Manchester City) en Carlo Ancelotti (Real Madrid).

Ook Argentijnse doelman Emiliano Martínez werd verkozen tot beste keeper. Bij de vrouwen was het Marry Earps (EK winnaar met England en speler van Manchester United) die met de prijs aan de haal ging.

Puskas Award
De prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar 2022 ging naar Marcin Oleksy. Voor het gehandicaptenteam van Warta Poznań scoorde Oleksy, die een been mist, met een prachtige omhaal.

Speler van het Jaar bij de vrouwen
Bij de vrouwen werd Alexia Putellas uitgeroepen tot Speler van het Jaar. De speler van Barcelona werd vorig jaar ook al uitverkozen voor dezelfde prijs. Beth Mead (Engeland) en Alex Morgan (Verenigde Staten) waren de andere genomineerden.