<
>

Jansen noemt koppeling aan Lazio 'prachtig maar ook stevig'

"Het is een prachtige tegenstander uit een mooie competitie, maar ook een stevige loting", concludeerde AZ-trainer Pascal Jansen na de koppeling van zijn ploeg aan Lazio Roma in de achtste finale van de Conference League. De nummer vijf van de Serie A was één van de zwaarst mogelijke tegenstanders die de Alkmaarders konden treffen.

Samen met zijn spelers keek hij in het spelershome naar de verrichtingen in Nyon. De ploegen stonden nog nooit eerder tegenover elkaar. Naast dat gegeven zocht Jansen ook op waar de Italianen op dit moment staan in de Serie A. Meer informatie heeft hij nu nog niet nodig. Hij is beaamde wel dat een zware klus wordt. "Ik hou zeker van een uitdaging. Daar gaan we ons tezijnertijd maximaal op voorbereiden. Een van de betere teams uit de Eredivisie op dit moment (Feyenoord, red.) had het heel erg moeilijk in die wedstrijden. We gaan kijken waar onze mogelijkheden liggen."

AZ aast op eerherstel
Het vizier van de trainer staat op het thuisduel met SC Cambuur. Na de teleurstellende topper in De Kuip aast AZ op eerherstel tegen de hekkensluiter. "We zijn aan onze stand verplicht een goed resultaat neer te zetten." Cambuur werd vorige week nog dieper in het moeras geduwd door aartsrivaal sc Heerenveen. De ploeg van Sjors Ultee verkeert in de zogenoemde 'hoek waar de klappen vallen'. "Het is aan ons om dat zo te houden en mooie doelpunten te maken", stelde Jansen.

Een overtuigende zege op Cambuur is welkom, want iedereen was doodziek na de nederlaag tegen Feyenoord. AZ was lang in de veronderstelling met een punt weg te gaan uit Rotterdam-Zuid, maar door een late treffer van Marcus Pedersen bleeft het met lege handen achter. Jesper Karlsson was de schlemiel. Hij leed balverlies, waarna Feyenoord een hoekschop mocht nemen, die uiteindelijk voor de voeten van Pedersen kwam. Het schot van de Noor belandde via de voet van Karlsson achter doelman Matthew Ryan. "Iedereen was doodziek, niet alleen Jesper. We zijn teleurgesteld in wat we hebben laten zien als team."

Wordt er nog gesproken over een eventuele titel in Alkmaar na vorige weekend? "Nee, het is in ons belang om zo lang mogelijk mee te doen in de top van de Eredivisie. De bovenste ploegen morsen nog met enige regelmaat punten. Aan ons de taak om stabieler te worden."