<
>

Coëfficiëntenranglijst: Slechte avond, maar geen reden tot paniek

Pro Shots

Donderdagavond blijkt een slechte avond te zijn geworden voor het Nederlandse voetbal. Terwijl PSV de 3-0 achterstand uit de eerste wedstrijd niet kon omdraaien tegen Sevilla, verloor Ajax in Berlijn. De 3-1 nederlaag tegen Union Berlin betekende na een 0-0 gelijkspel in de Johan Cruijff Arena dat ook voor Ajax het Europese seizoen al in februari ten einde is.

Kijkend naar de coëfficiëntenlijst is er nog wel een doekje voor het bloeden. Portugal, dat nog altijd achter Nederland op de zevende plaats staat, zag Braga onderuit gaan tegen Fiorentina. Over twee wedstrijden waren de Italianen met maar liefst 7-2 te sterk voor Braga, dat dus niet verder komt dan de tussenronde van de Conference League.

Nederland staat op de zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst. Dat betekent dat Nederland nog steeds in de race is om twee vaste tickets in de wacht te slepen voor de Champions League. Ondanks de slechte avond voor Ajax en PSV heeft Nederland nog steeds een ruime voorsprong op directe concurrent Portugal, dat nog wel Sporting Portugal met 4-0 zag winnen en door is in de Europa League.

De conclusie van de avond is dan ook dat het Nederlandse voetbal, ondanks de slechte prestaties van donderdagavond, niet in paniek hoeft te raken. Plaats zes lijkt zeker vanwege de ruime voorsprong op Portugal op plaats zeven.

Nederlandse punten na Europese avond
Ondanks de Europese uitschakeling van zowel PSV als Ajax, hebben de Eindhovenaren nog wel een aantal punten binnengehaald voor Nederland. Omdat PSV met 2-0 won van Sevilla, krijgt Nederland er 0.400 punten bij. Ter vergelijking, Sporting won dus ook en is bovendien door. Het heeft daarmee 0.500 punten verdiend voor Portugal.

Feyenoord en AZ waren natuurlijk al door en komen pas de volgende ronde in beeld en kunnen de voorsprong op Portugal weer vergroten. De clubs plaatsten zich als groepswinnaars voor de achtste finale van de Europa- en Conference League en hoefden daarom nog niet in actie te komen. Voor Nederland heeft het geen zin om omhoog te kijken, het is noodzaak om de zesde plaats te verdedigen.

Hoewel de uitschakeling van Ajax en PSV pijn doet, heeft Nederland twee ploegen over. Internazionale won in de Champions League van FC Porto. Als de Italianen op 14 maart doen wat ze moeten doen, houdt Portugal ook slechts twee clubs over: Benfica (dat ruim won van Club Brugge in de heenwedstrijd van de Champions League) en Sporting CP.

De loting voor de achtste finales van de Europa League is vrijdag vanaf 12:00 uur te zien op ESPN 1. De loting voor de achtste finales van de Conference League is dan vanaf 13:00 uur te zien op dezelfde zender.