<
>

Bloedverwanten voor Thijs: "Nooit van durven dromen"

"Het gaat oke naar omstandigheden. Het is een hele rare anderhalve á twee weken geweest waarin je een hele slechte boodschap krijgt die heel veel impact heeft op mijn gezin en mij", vertelt Thijs Slegers tijdens de speciale liveshow Bloedverwanten voor Thijs. Zijn actie om bloed- en stamceldonoren te werven neemt steeds grotere vormen aan. "Het is een beetje uit de klauwen gelopen", lacht Slegers. Hij roept mensen nog maar eens op om zich aan te melden als stamceldonor bij Matchis en als bloeddonor bij Sanquin.

Bij de 46-jarige Slegers werd eind 2020 acute leukemie vastgesteld. Anderhalve week geleden liet hij via social media weten dat zijn ziekte ongeneeslijk is. Inmiddels hebben zich duizenden potentiële donoren bij Matchis en Sanquin gemeld. Tijdens de liveshow Bloedverwanten voor Thijs staat er maandagavond een mobiele afname-unit bij het Philips Stadion. Geïnteresseerden kunnen een gratis bloedgroeptest doen, de eerste stap om bloed- of plasmadonor te worden. "Ik had nooit durven dromen dat de actie zo goed zou gaan. Je komt in een rollercoaster terecht en het is ontploft, maar op een goede manier", vertelt Slegers.

Steun Thijs Slegers en zijn oproep: word bloed- en/of stamceldonor:
www.matchis.nl
www.philips.nl/bloedverwanten

Vriendschap
Op deze bijzondere avond komen er ook veel vrienden en bekenden van Slegers aan het woord. Zlatan Ibrahimovic is één van die vrienden. In een emotioneel gesprek halen de twee herinneringen op. "Hij is de enige vriend die ik had in Nederland", vertelt Ibrahimovic. "Toen ik verloren, jong en in de war was, en eigenlijk niemand had in Nederland. Toen kwam die journalist die me benaderde. In die tijd waren journalisten niet mijn vrienden, maar het tegenovergestelde. Het waren mijn vijanden. Hij benaderde me en toen kwamen we samen voor een lunch of een diner. Vanaf dat moment werden we erg goede vrienden. We speelden tennis, spraken af en hij hielp me veel. Hij gaf me al de steun die ik nodig had."

In zijn tijd in Nederland bouwde Ibrahimovic een hechte band op met Slegers. "Ik waardeer alles wat ik heb meegemaakt met Thijs. Hij leerde de persoon Zlatan kennen en ik leerde de persoon Thijs kennen. Het ging niet om het voetbal of om de journalistiek of iets in die richting. Het ging allemaal om vriendschap. Hij benaderde een verloren, kleine jongen waarvan hij hoopte dat het goed kwam denk ik. Hij wilde gewoon helpen. Hij liet zien wie hij was. Ik kan ook zeggen dat ik hier ben gekomen door Thijs. Thijs, het enige dat ik wil zeggen is dat ik van je houd."

Liverpool-aanvaller Cody Gakpo, ambassadeur van Matchis, had ook mooie woorden voor Slegers, die hij kent uit zijn periode bij PSV. "Ik ben dankbaar dat ik jou heb leren kennen en dat we heel mooie momenten hebben gedeeld. Ik heb veel van jou mogen leren, en dat doe ik nog steeds. Ik denk dat je misschien niet eens weet hoeveel impact je hebt gehad op veel spelers."

Steun uit de voetbalwereld
Na het trieste nieuws van Slegers sloot de voetbalwereld de handen ineen om hem een hart onder de riem te steken. Dat gebeurde onder meer in De Kuip en het Philips Stadion. Het waren emotionele eerbetonen voor Slegers. "Het is heel bijzonder. Het is natuurlijk heel wonderlijk dat er zoiets bestaat. In de voetbalwereld staan we vaak met de neuzen tegen elkaar. Soms letterlijk. De rivaliteit viert hoogtij. Op het moment dat het bij iemand in die bedrijfstak tegen zit, dan kruipen we vaak bij elkaar. Dat is daar een heel mooi voorbeeld van. Het was heel emotioneel, maar ook prachtig", aldus Slegers.