<
>

Twente klaar om Ajax pijn te doen in de beker: "Thuis zijn we supersterk"

FC Twente neemt het donderdagavond in eigen huis op tegen Ajax voor een plek in de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker. Vorige maand stonden beide ploegen al tegenover elkaar in de competitie: 0-0. Bij Ajax heerste er na afloop onvrede, terwijl Twente baalde van de gemiste kansen. Maar na het ontslag van Alfred Schreuder heeft John Heitinga de lach inmiddels weer teruggebracht bij de Amsterdammers, merkt ook Twente-trainer Ron Jans.

"Er was toen een heel negatieve sfeer rondom met name Schreuder. Het publiek was negatief naar hem toe. We domineerden daar. Maar het gevoel is nu natuurlijk heel anders. De lucht is daar geklaard", aldus Jans een dag voorafgaand aan de bekerkraker.

"Ze moeten morgen bewijzen dat het iets structureels is en dat ze weer naar boven kunnen kijken. Maar het gaat erom wat Twente morgen doet. Wij willen in elke thuiswedstrijd de tegenstander pijn doen. Het is een feest om voor de mensen in De Grolsch Veste te spelen. Dat kan eigenlijk niet beter."

Winnen
Ook FC Twente-doelman Lars Unnerstall ziet dat Ajax niet meer dezelfde ploeg is als eerder dit jaar. "Wat doen ze anders? Ze winnen weer. Ze zijn weer comfortabel aan de bal, creëren kansen en maken ze ook echt af. Ze zijn sterker als destijds. Dat moeten we zien tegen te houden. Thuis zijn we supersterk", weet Unnerstall.

De thuisbasis van Twente is voor de tegenstanders van de Tukkers dit seizoen een onneembare vesting. De ploeg van Jans verloor nog niet op eigen bodem in de Eredivisie en de beker. In het bekertoernooi wist Twente bovendien in elk van de laatste 41 thuisduels te scoren - en kan de ploeg van Jans het record van FC Dordrecht evenaren (42 op rij in 1925-1964).

Strafschoppen
Met een kans om tot de laatste acht ploegen in de beker te behoren, laat Unnerstall geen detail onbenut in de voorbereiding van het duel met Ajax. De ervaren sluitpost heeft samen met zijn ploeggenoten al getraind op strafschoppen. "Je weet dat als je verliest, je niet meer mee mag doen. Het is alles of niets. Het is dan ook heel normaal dat we strafschoppen oefenen."

"De druk ligt altijd bij de speler, en niet bij de keeper. Als keeper kan je een beetje kijken naar hoe de voet van een speler staat, maar elke speler doet het ook weer anders. Het heeft ook een beetje met ervaring te maken. Dat je gewoon kan lezen waar een speler naartoe wil. Als ik zie dat iemand bij een penalty altijd een tussenstap maakt, moet ik ook langer wachten. Zo kies ik waar ik naartoe ga", aldus Unnerstall.

Toekomst Jans
Op korte termijn zal er ook duidelijkheid komen over de toekomst van Jans. De trainer van Twente is in het bezit van een aflopend contract, maar laat weten dat hij inmiddels met de club om de tafel heeft gezeten. "De contacten met de club zijn er geweest en nu zijn we aan het broeden. En dan moet je de vogel met rust laten", aldus Jans, die er verder niets over kwijt wil. "Ik denk dat er over een week wel meer duidelijkheid is."

FC Twente - Ajax zie je donderdagavond vanaf 18:45 uur LIVE op ESPN 1