<
>

Van der Sar: "Schreuder voldoende gesteund"

Pro Shots

Ajax-directeur Edwin van der Sar vindt Alfred Schreuder voldoende steun heeft gehad van de clubleiding. Dat heeft Van der Sar maandag gezegd in Rondo van Ziggo Sport. Ook ging Van der Sar in op de andere dossiers die de club op dit moment parten spelen.

Van der Sar vindt niet dat Ajax een verkeerde keuze heeft gemaakt met de aanstelling van Schreuder afgelopen zomer. "Dat is geen fout geweest. Er is een lijst geweest, volgens onze filosofie. We zijn bij Alfred uitgekomen. Hij had al bij ons gezeten (assistent-trainer van Ten Hag, red.) en kregen toen een goede indruk van hem. Waarom het niet heeft gewerkt? Sommige zaken zijn onverklaarbaar."

"Schreuder kreeg voldoende steun"
Ajax kwakkkelde al voor de start van het WK. Het puntenverlies thuis tegen Vitesse (2-2) was pijnlijk, maar het debacle in Emmen (3-3) maakt het nog erger voor de Amsterdammers. Toch besloot de leiding van Ajax door te gaan met Schreuder na de winterstop.
"In november hebben we een analyse gemaakt. Toen werd duidelijk dat er een assistent bij moest komen. Wat waren de aanknopingspunten om door te gaan? We hebben veel onnodige punten laten liggen. Maar wedstrijden tegen Go Ahead en Emmen moet je gewoon winnen. We hadden gedacht dat je na de winterstop die omslag had kunnen maken", legt hij uit.

Na nieuw puntenverlies, dit keer in de Johan Cruijff Arena tegen FC Volendam, hakte Van der Sar snel de knoop door. "Ik vond het onnodig om er nog een nacht over na te denken. Het is niet gelukt, spijtig. Ik ging er daarom direct staan, bij ESPN en de NOS. En bij de persconferentie. We moesten zorgen voor een frisse wind. Er is nog veel om voor te spelen."

In verschillende media werd gesuggereerd dat Schreuder niet de steun had die Erik ten Hag wel kreeg. Daar is Van der Sar het niet mee eens. "Ik denk dat we hem voldoende gesteund hebben. We hebben niet beloofd dat er maar vier weg mochten gaan. Je weet bij een club als Ajax dat het zo kan gaan. Het is wel lastig om spelers tegen te houden, als je oude trainer je vraagt om naar Manchester United te komen”, doelt hij op het vertrek van Lisandro Martinez en Antony. "Uiteindelijk moet je omgaan met de situatie waarin je bent terechtgekomen." De algemeen directeur erkent dat Ajax contact heeft gehad met Hakim Ziyech afgelopen winter, maar tot een transfer kwam het niet.

Zoektocht naar nieuwe technisch directeur
Ajax is al een jaar op zoek naar een opvolger van Marc Overmars. De technische portefeuille wordt nu beheerd door Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar. Van der Sar heeft gesproken met buitenlandse technisch directeuren. Maar waarom hebben die gesprekken niet tot een nieuwe technisch directeur geleid? "Ze vonden bijvoorbeeld de competitie te klein", was een van de redenen dat het niet is doorgegaan. “Dat zou nog kunnen", zegt Van der Sar over een verlenging van de constructie met Hamstra en Huntelaar. "In de komende twee maanden willen we er duidelijkheid over geven. Wel gesproken met mensen voor die functie.”

"Afscheid van Blind had anders gemoeten"
Van der Sar geeft ook toe dat de exit van Daley Blind niet de schoonheidsprijs verdient. "Het vertrek van Daley had wel op een andere manier gemoeten. Het heeft Daley pijn gedaan. Dat had absoluut anders gemoeten. Een goed afscheid was gepast geweest, dat is niet gebeurd en dat is spijtig."