<
>

Messi ergert zich aan beeldvorming na kwartfinale op WK: "Nederland begon"

Pro Shots

Lionel Messi was afgelopen winter ongetwijfeld de hoofdpersoon van het WK. In gesprek met de Argentijnse sportkrant Olé bespreekt Messi het toernooi dat veel teweeg bracht bij menig voetbalfan.

De meest besproken wedstrijd in Nederland is ongetwijfeld de kwartfinale van Oranje tegen de Argentijnen. Messi is niet blij met het beeld dat rondom die wedstrijd wordt geschetst: “Ik vind het oneerlijk dat het verhaal nu rondgaat dat Argentinië geen fair play liet zien. Niet is ons gegeven en wij gedroegen ons altijd voorbeeldig. Nederland begon, maar niemand analyseert wat zij deden voor de wedstrijd en de penalty's. Zij provoceerden en lieten geen enkele vorm van fair play zien aan onze spelers. Je moet wel naar het hele plaatje kijken.”

Toch is hij niet trots op zijn eigen gedrag tijdens de wedstrijd. “De Topo Gigio (het karakteristieke juichen van Riquelme, red.) kwam er op dat moment uit, ik dacht er niet over na”, vertelt de nummer tien, die vaak wordt herinnerd aan zijn opmerking richting Wout Weghorst. “Als mijn kinderen ruzie maken, zeggen ze “Andá pá allá, bobo”. Het was in het heetste van de strijd. Ik vind het nu niet fijn om terug te zien.”

Hij legt uit waar zijn gedrag vandaan kwam: “Ik zag wat Van Gaal over me zei voorafgaand aan de wedstrijd en dat stoorde me. Ik heb me nooit respectloos gedragen naar iemand. Ik praatte met veel respect voor de wedstrijd. Die frustratie kwam eruit.”

Ook voor de aanvoerder van de Argentijnse ploeg was de kwartfinale de wedstrijd die de meeste impact op hem had. “In de finale was ik heel kalm. Ik wist dat we kampioen gingen worden, zelfs na de 3-3. In de wedstrijd tegen Nederland was ik veel banger door het doelpunt in de laatste minuut”, vertelt Messi.

WK 2026
Het door de Argentijnen gewonnen WK zou Messi’s laatste toernooi zijn. De inmiddels 35-jarige Messi lijkt zich echter te hebben bedacht. “Vanwege mijn leeftijd lijkt het me lastig om 2026 te halen. Ik voetbal graag en zolang ik me fysiek goed voel en blijf genieten, ga ik het doen. Op dit moment lijkt me het aankomende WK te ver, maar het ligt eraan hoe m’n carrière verloopt.”

Voor nu geniet Messi in ieder geval van het Argentijnse wereldkampioenschap: “Ik blijf nog even, ik moet hiervan genieten.”