<
>

Maduro: "Als er geen stabiliteit is bij een club, kan het team ook niet groeien"

ANP Foto

De crisis is compleet in Amsterdam. Donderdagavond werd er door Ajax gelijkgespeeld tegen FC Volendam, waarna algemeen directeur Edwin van de Sar het ontslag van hoofdtrainer Alfred Schreuder aankondigde. ESPN-analist Hedwiges Maduro reflecteert op een eerder onrustig seizoen bij de titelverdediger.

Maduro speelde van 2004 tot 2007 bij de Amsterdammers. In zijn tweede seizoen voor de club eindigde Ajax op de vierde plaats van de Eredivisie, trainer Danny Blind werd in juni ontslagen. “Je ziet vaak dat als het op bestuurlijk niveau rommelt, de resultaten ook niet goed zijn. Dat was in die tijd ook zo. Nieuwe technisch directeuren, elk jaar een nieuwe trainer; als er geen stabiliteit is bij een club, kan het team ook niet groeien”, vertelt de oud-international.

De vergelijking met het Ajax van nu is snel gemaakt. “Bij Ajax is het nu op bestuurlijk niveau ook onrustig. Wie heeft nou de leiding? De problemen zijn niet alleen sportief, maar ook van bovenaf. Er zijn ook mensen nodig die Alfred Schreuder kunnen helpen, ik weet niet of dat voldoende gebeurd is”, vertelt Maduro.

De winterse transferwindow is al een paar weken geopend, juist in die periode is een technisch directeur belangrijk. Op dit moment heeft Ajax die niet. Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar nemen samen de taken waar. Niet alleen op de transfermarkt, maar ook om het goed te kunnen doen in de competitie. “Ik weet zeker dat Marc Overmars en Erik ten Hag elkaar vorig seizoen elke dag spraken. Een technisch directeur kan laten weten wat er speelt rondom spelers, waar rekening mee moet worden gehouden. Diegene kan al die kleine brandjes blussen, de trainer ondersteunen. Schreuder moest dat alleen doen.”

De oud-middenvelder denkt terug aan seizoen 2005/2006: “Ik weet nog dat wij echt voor Danny Blind wilden vechten. We waren ook echt blij voor hem toen we weer een keer wonnen. Ik kan me herinneren dat we allemaal naar hem toe gingen na een doelpunt om hem een hart onder de riem te steken. Vaak voel je aan een trainer dat hij het beste voor je wil, alleen soms komt het er niet uit. En dan wordt de trainer erop afgerekend.”

Een trainer is in het behalen van resultaten ook afhankelijk van het materiaal. “In die tijd hadden we geen Ajax-spits. We speelden best wel redelijk, maar we maakten de kansen niet af. En toen werd Klaas-Jan Huntelaar gehaald en die schoot alles erin. Dat kan die missing link zijn om tot een prestatie te komen. Dat geluk moet de trainer dan ook weer hebben. Dat de selectie af is, dat je alle kwaliteiten hebt. Danny Blind had dat niet, die had niet alles wat hij nodig had om het Ajax spel te maken”, vindt Maduro.

Ajax verloor deze zomer belangrijke spelers als Antony, Lisandro Martínez. Sébastien Haller, Ryan Gravenberch, Nicolás Tagliafico en Noussair Mazraoui. “Er komt veel meer bij kijken dan alleen de opstelling maken”, vertelt Maduro over de rol van een trainer. “Uiteindelijk verkopen ze Antony op de laatste dag. Daar kan de trainer niks aan doen, dat doet de clubleiding, maar hij heeft daar wel last van. Wat wil de voorzitter? Wat wil de Raad van Commissarissen? Moet een speler spelen om meer waarde te creëren?” Toch wordt de trainer in de meeste gevallen verantwoordelijk gehouden voor de resultaten, zo bleek ook donderdagavond.