<
>

Is Silva het puzzelstuk dat PSV nodig had? "Ik zie hem nog niet in de subtop van Europa spelen"

ANP Foto

Fábio Silva is klaar voor zijn PSV-debuut. Dat liet trainer Ruud van Nistelrooij vrijdag weten op de persconferentie. Een welkome versterking, zeker na de 1-0 nederlaag in en tegen Emmen. "Ja, het is crisis. Ik ken geen ander woord voor waar we nu inzitten”, sprak Van Nistelrooij na die afgang tegen FC Emmen. Zaterdag staat Go Ahead Eagles op het programma voor de Eindhovenaren, de wedstrijd waar Silva dus zijn debuut kan gaan maken in de Eredivisie. Is de ‘Anderlecht-flop’ de versterking die PSV nodig heeft na het vertrek van Cody Gakpo en Noni Madueke?

Filip Joos, Vlaams voetbalcommentator, is niet overtuigd van Silva, die voor Anderlecht in de Belgische Jupiler Pro League speelde. "Hij maakte kansen die onmogelijk waren, maar aan de andere kant miste hij kansen die eigenlijk niet te missen waren."

Wolverhampton haalde het talent in 2020 naar de Premier League. Voor zijn komst speelde de Portugees nog maar 531 minuten profvoetbal. Toch zag de Engelse club genoeg in de centrumspits om hem voor een recordsom van 40 miljoen euro naar Engeland te halen.

Premier League stap te ver
Silva speelde 54 wedstrijden op het hoogste niveau van Engeland. In die wedstrijden kwam de centrumspits maar vier keer tot scoren. Met deze cijfers maakte hij weinig indruk in de Premier League, waardoor Wolverhampton hem op huurbasis naar Anderlecht stuurde.

“Hij had een aantal stappen overgeslagen”, zegt Joos. “In Portugal had Silva nog amper minuten gemaakt. De overstap naar de Premier League is dan een stap te ver. Alle keren dat ik hem in de Premier League heb zien spelen, presteerde hij ondermaats.”

'Anderlecht-flop'
Bij Anderlecht startte de nieuwe PSV-aanwinst in eerste instantie goed, met drie goals uit vier wedstrijden, daarna raakte hij zijn scorend vermogen kwijt. “Hij werd steeds ongelukkiger bij Anderlecht, dat zag je”, blikt Joos terug.

“Als een speler zich zo voelt bij een club, worden de prestaties ook minder.”

PSV
Maar wat moeten de Eindhovenaren met een spits die niet in vorm is? “Hij kan iets toevoegen aan PSV, maar dan moeten ze wel op een andere manier gaan spelen. Daarnaast heeft hij bij PSV betere spelers om zich heen. Xavi Simons is creatiever dan heel Anderlecht bij elkaar. We moeten hem het voordeel van de twijfel geven, maar ik zie hem nu nog niet in de subtop van Europa spelen.“

Goedemorgen Eredivisie
Nog voordat het officieel werd dat Silva Anderlecht ging verlaten voor PSV, werd hij al besproken aan tafel bij Goedemorgen Eredivisie. Aad de Mos, onder andere oud-trainer van PSV, begrijpt de keuze wel. “Ik denk dat PSV een goede zet met hem doet. Als je hem goed kan bespelen is hij een goudhaantje. Het is wel belangrijk dat hij goed begeleid wordt. Silva heeft honger en Wolverhampton heeft er geen 40 miljoen voor betaald als hij niks kan.”

Vanaf 16:30 uur zie je de wedstrijd tussen PSV en Go Ahead Eagles live op ESPN 1.