<
>

Pröpper keert bij Vitesse terug in betaald voetbal

Davy Pröpper heeft besloten om zijn rentree te maken in het voetbal en is weer terug bij Vitesse. De geboren en getogen Arnhemmer heeft een contract tot medio 2024 getekend bij de club waar het voor hem allemaal begon. De middenvelder is direct beschikbaar voor de nummer veertien van de Eredivisie, maar hij moet nog voldoende wedstrijdritme opdoen om ook daadwerkelijk te spelen.

In december lukte het Vitesse-trainer Phillip Cocu om de gestopte Pröpper over te halen om uit zijn voetbalpensioen te komen. Pröpper stopte begin 2022 abrupt met voetballen. Hij stond nog onder contract bij PSV, maar was uitgekeken op de voetbalwereld. Na een jaar zonder voetbal, ging de 19-voudig international weer aan de slag bij Vitesse. Daar ging hij op vrijblijvende basis meetrainen. Hoewel de 31-jarige Pröpper contractueel beschikbaar is, moet hij nog wel voldoende wedstrijdritme opdoen om ook daadwerkelijk te spelen.

“Ik ben er weer klaar voor”
Pröpper komt dus terug op de keuze die hij vorig jaar maakte. “Dat was een lastig besluit, maar het voelde destijds als een opluchting. Ik miste al geruime tijd het plezier en voelde me, mede daardoor, ook niet meer zo comfortabel”, blikt hij terug. “Na mijn beslissing heb ik bewust afstand genomen van de voetbalwereld. Dat is voor mij een belangrijke en leerzame periode geweest. Ik vond de rust om mijn gedachten de vrije loop te laten, iets wat ik op dat moment ook nodig had. Maar naarmate de tijd vorderde en ik steeds meer over de toekomst ging nadenken, groeide toch het gemis van het voetbal. Dat had ik op voorhand niet zozeer verwacht, maar ook niet uitgesloten. Je ziet het wel vaker: pas als je afstand of afscheid van iets neemt, kom je erachter wat het écht voor je betekent. Je krijgt weer oog voor de positieve aspecten. Dat is in de eerste plaats natuurlijk het voetbal zelf, maar verder ook het samenwerken, presteren en onderdeel zijn van een team en een club. Natuurlijk ben ik wel realistisch; de schaduwkanten zijn niet zomaar verdwenen. Maar na goed te hebben nagedacht, het voetbal weer te hebben ervaren en twee maanden de tijd te hebben genomen, ben ik ervan overtuigd dat de juiste balans aanwezig kan zijn. Ik ben er weer klaar voor.”

Vitesse voelt als de ideale omgeving voor zijn rentree, zo geeft Pröpper aan. “Ik heb veel fijne en warme herinneringen aan mijn dertien jaar bij deze club. Vitesse heeft mij gevormd en voelt wat voetbal betreft als mijn thuis. Daarbij is het prettig dat er met Phillip Cocu een bekend en vertrouwd gezicht voor de groep staat”, aldus Pröpper. “De wijze waarop Vitesse en de trainer met mijn mogelijke terugkeer zijn omgegaan heb ik als zeer prettig ervaren. Ik voel me ontzettend welkom en gewaardeerd, maar heb tegelijkertijd ook alle ruimte en tijd gekregen om naar mijn gevoel te luisteren. Nu ga ik er alles aan doen om van waarde te zijn voor het team, zodat we dichter in de buurt kunnen komen bij de plek waar Vitesse hoort.”