<
>

Seizoen van uitersten: Van meeste nederlagen op rij in clubhistorie naar meten met giganten uit Verenigd Koninkrijk

ESPN

Al elf duels op rij is Go Ahead Eagles ongeslagen. Een schaars goed voor de club uit Deventer. Eén keer eerder presteerden ze het om zo veel wedstrijden op rij niet te verliezen. Daarmee staan de in de schaduw van ‘grootmachten’ Celtic, Newcastle United en Arsenal, die een iets langere ongeslagen reeks hebben neergezet. Daarmee is het een seizoen van uitersten. Eerder verloor het namelijk de meeste competitieduels op rij in de clubhistorie.

René Hake is pas iets langer dan een halfjaar eindverantwoordelijke bij Go Ahead Eagles, maar heeft nu al diepe dalen en grote pieken meegemaakt. Door het vertrek van Kees van Wonderen naar sc Heerenveen zocht technisch directeur Paul Bosvelt naar een nieuwe trainer. In die zoektocht kwam hij op 9 mei uit bij de clubloze Hake, die eerder dat seizoen werd ontslagen bij FC Utrecht en per ingang van 1 juli voor de spelersgroep zou staan.

Op het moment van de bekendmaking hadden de Deventenaren al drie wedstrijden op rij verloren onder de toenmalige trainer. Ook de laatste twee wedstrijden van het vorige seizoen gingen verloren. Met vijf nederlagen op rij ging het toch zo succesvolle rentreeseizoen in de Eredivisie als een nachtkaars uit. Ze hadden immers niet verloren van Ajax (1x winst, 1x gelijk, samen met AZ de enige club die dat presteerde), haalden de halve finale van de TOTO KNVB Beker (verloren tegen bekerwinnaar PSV) en waren vóór de verliesreeks vijf wedstrijden voor het einde al veilig.

Met een nieuwe trainer en dertien zomeraanwinsten (elf ‘belangrijke’ vertrokken) wilde de altijd trouwe aanhang wel weten hoe hun club ervoor zou staan. Een zeer moeilijke seizoensstart waarin het- met de kennis van nu- op volgorde zou spelen tegen onder andere de nummers 2, 3, 6 en 1 van de huidige ranglijst. Al deze wedstrijden gingen verloren, net als de uitwedstrijd bij FC Groningen. Tien nederlagen op rij, aangezien de vijf verliespartijen uit het vorige seizoen nog bleven staan.

Dat betekende meteen een negatief clubrecord, die tragischerwijs op naam van Hake kwam te staan, ook al was hij maar voor de helft verantwoordelijk.

Na de verloren wedstrijd tegen Feyenoord werden de Eagles al beschouwd als degradatiekandidaat nummer één. Niet gek, aangezien zij samen met Fortuna Sittard de enige club waren die nog geen enkel punt had behaald in de competitie. Toch zou het snel gaan veranderen. Zes dagen later won het bij FC Volendam (2-3) en daarna leek het hek van de dam.

Na de overwinning bij de promovendus volgde een ongeslagen reeks van nóg tien wedstrijden (3x winst, 7x gelijk). Het betekende dat ze voor de tweede keer in de clubhistorie ongeslagen waren in elf Eredivisieduels op rij. Het lukte hen pas één keer eerder in de gehele clubhistorie. In 1970 stokte het na elf wedstrijden op het hoogste niveau zonder zeperd. Tegen AZ kan het dus een unicum bereiken, mits er wederom minstens één punt wordt gehaald. De twee gewonnen bekerwedstrijden tegen Helmond Sport (3-1) en Heracles Almelo (0-1) zitten er nog niet eens bij.

Het kan geen toeval zijn dat de meest ‘Engelse club’ van Nederland zich mag meten met een van de grootste clubs uit het Verenigd Koninkrijk. Alleen het Schotse Celtic FC en de twee Premier League-‘verrassingen’ Arsenal en Newcastle United verloren al langer niet in de competitie dan Go Ahead. Verder is alleen de huidige werkgever van Nederlanders Azor Matusiwa, Mitchell van Bergen en Kaj Sierhuis even vaak ongeslagen als de huidige nummer tien van Nederland.

De ploeg van Hake- die deze prestatie wél op zijn conto mag schrijven- had een op papier ‘makkelijkere’ historische wedstrijd op het programma staan om hun unicum te bereiken. De wedstrijd tegen RKC afgelopen weekend werd alleen afgelast vanwege sneeuwval en dus moet het nu gebeuren tegen de huidige nummer twee van Nederland. Dat wordt om meerdere redenen geen makkie. AZ verloor namelijk maar één van de laatste veertien Eredivisiewedstrijden tegen de Eagles (9x winst, 4x verlies) en won zes van de laatste zeven competitieontmoetingen (1x gelijk).

Of Go Ahead Eagles een nieuw record kan vestigen door twaalf wedstrijden op rij ongeslagen te blijven, ten koste van nummer twee AZ ziet u LIVE op ESPN 1.