<
>

FC Utrecht Vrouwen is terug: Al gesprekken gevoerd met potentiële speelsters en stafleden

De club was er lange tijd mee bezig en maandag werd het eindelijk werkelijkheid: FC Utrecht treedt volgend seizoen toe tot de Azerion Vrouwen Eredivisie. “We hebben anderhalf jaar heel hard naar dit moment toe gewerkt en zijn nu enorm trots dat we dat twaalfde plekje mogen vervullen”, zegt Marlou Peeters, manager vrouwenvoetbal. “FC Utrecht is een hele brede topsportclub in de samenleving en daar hoort gewoon ook het vrouwenvoetbal bij”, vult algemeen directeur Thijs van Es aan.

FC Utrecht was er ook al bij voor de start van de vrouwencompetitie in 2007, maar de stichting vrouwenvoetbal van de club ging in 2014 failliet. “Het is gemist in Utrecht. Het betekent veel voor onze achterban”, vertelt Van Es. Sindsdien is er veel veranderd. Van Es: “In die tijd werd het door heel veel clubs neergezet als een maatschappelijk initiatief, dat is in deze tijd al helemaal niet meer. Het is gewoon een gelijkwaardige poot die heel snel ontwikkelt en die we dus ook integraal in onze club neerzetten.”

De markt op
Nu de kogel door de kerk is, kan de club op zoek naar de juiste mensen voor FC Utrecht Vrouwen. De club heeft al gesprekken gevoerd met potentiële speelsters en stafleden. “We hebben natuurlijk al een beetje gevoeld wie er beschikbaar zijn en of ze met ons willen werken. We hadden de hand een beetje op de rem omdat we niet zeker wisten of we wel de Eredivisie in zouden gaan”, vertelt Van Es. “Dat is nu definitief, dus nu kunnen we in het openbaar gaan handelen.”

“We gaan er een hele mooie mix van maken, hopelijk met ervaren speelsters en jonge talentvolle speelsters”, vertelt Peeters. Ook een potentiële trainer is al in gesprek met de club uit de Domstad. Peeters: “Het is iemand die bij de visie van de club past en bij de plannen die we de afgelopen anderhalf jaar hebben gemaakt.”

Experts uit het vrouwenvoetbal
Leonne Stentler, analist bij ESPN, is blij met het nieuws: “Het is goed dat FC Utrecht het vrouwenvoetbal weer opstart en vooral de manier waarop. Ze hebben het slim aangepakt, het is geen half werk. De rol van Marlou Peeters is daarin heel positief, die heeft al veel clubs gezien. Ze is iemand met hersenen, maar ze heeft ook de nodige ervaring. Ze weet hoe het was en waar het naartoe kan gaan.”

“Het is belangrijk dat mensen met expertise in het vrouwenvoetbal actief zijn in vrouwenvoetbalorganisaties”, vindt Stentler. “Peeters zal ook weten waar ze op moet letten. Mensen uit het vrouwenvoetbal kijken wat er nodig is en willen de fouten uit het mannenvoetbal niet herhalen. Je kan gebruikmaken van wat er al is en daar een moderne draai aangeven die past bij deze tak van sport. Je hebt nu de kans om het beter te doen.”