<
>

Nu wordt het spannend: Lukt het Van der Ree of Ultee om uit het sportieve dal te klimmen in onderling duel

ESPN

Hoewel we pas net bekomen zijn van afgelopen weekend staat de volgende speelronde alweer voor de deur. Een midweeks programma waar weer het nodige staat te gebeuren. Voornamelijk donderdagavond wordt een zeer belangrijke wedstrijd gespeeld in de strijd onderin. FC Groningen en SC Cambuur snakken naar een driepunter, in een onderonsje dat historisch gezien volledig in balans is. Dan moet er wel het een en ander gebeuren, aangezien beide ploegen zich op zowel op de ranglijst als aanvallende- én verdedigende data zich onderin terugvinden.

De wedstrijd tussen FC Groningen en SC Cambuur is er eentje tussen twee clubs die totaal niet in vorm zijn. De nummers vijftien en achttien van de Eredivisie kregen allebei een nieuwe trainer in de winterstop. Hoewel het niet heel eerlijk is om te zeggen, zijn Dennis van der Ree (3x verloren) en Sjors Ultee (3x verloren met Fortuna Sittard en 1x,gelijk en 2x verloren met SC Cambuur) de huidige Eredivisietrainers met de minste punten dit seizoen.

In de Euroborg troffen beide Noordelijke ploegen elkaar zes keer in totaal in de competitie. De balans is helemaal gelijk, aangezien zowel Groningen als Cambuur twee keer wonnen. Historisch gezien verloor De Trots van het Noorden slechts één van de zes competitieontmoetingen met de Geel-Blauwen (4x winst, 1x gelijk). Daarin kwamen ze ook telkens tot scoren.

Daar zit momenteel een beetje het euvel bij beide clubs. Aanvallend gezien lukt het ze moeilijk om potten te breken. Waar de thuisploeg de op-twee-na minste goals (18) maakte tot dusverre kwam de uitploeg tot slechts de helft van het aantal goals (9). Tegenover alle andere Eredivisieclubs bezetten ze daarmee respectievelijk de 16e en laatste plaats.

Opvallend genoeg presteert de ploeg van Van der Ree- die daar voor een klein deel verantwoordelijk voor is- minder dan de aanstaande tegenstander. Zij noteerden het minste aantal schoten (op doel) en hebben de laagste expected goal-waarde. Cambuur is dus de minst scorende ploeg in de Eredivisie, al had dat aantal een stuk hoger kunnen zijn. Op basis van xG hadden ze negentien goals moeten maken. Daarmee zijn ze de meest onderpresterende ploeg.

De Groningers zijn steeds verder weggezakt op de ranglijst en voelen de hete adem van de drie teams onder zich in de nek. En dus moet er een goed resultaat behaald worden om voorlopig weg te blijven bij nacompetitievoetbal of erger. Met de aanvallende gebreken bij FC Groningen én een negatieve herinnering aan de laatste vijf midweekse wedstrijden zijn de voortekenen niet al te best. In geen van de laatste vijf doordeweekse Eredivisieduels kwamen ze tot scoren.

Bij Groningen hebben ze twee troeven achter de hand. Spits Ricardo Pepi, die bij zijn debuut voor FC Groningen eerder dit seizoen bij SC Cambuur een assist gaf, was sinds zijn komst betrokken bij negen van de dertien Eredivisiedoelpunten van FC Groningen. Geen speler was bij een groter percentage van de goals van zijn club dit Eredivisieseizoen afmaker (6) of aangever (3) dan Pepi (50% van de 18 goals, 5 goals voor zijn komst).

Ook is het hopen op een bevlieging van aanvaller Florian Krüger. De Duitser, die in de Derby van het Noorden trefzeker was, kwam in zijn laatste vijf Eredivisiewedstrijden tot drie schoten op doel. Die gingen allemaal tegen het net. Het waren goals in de categorie ‘bijna niet te missen’. Ze werden namelijk gemiddeld van een afstand van 3,3 meter gescoord.

Waar Groningen mag hopen op twee spelers die vanuit het niets een doelpunt kunnen maken, zouden ze bij de Superfriezen willen dat er zulke spelers rondliepen. Zij kwamen in de laatste negen Eredivisieduels tot slechts één doelpunt. De enige keer deze eeuw dat een team over een reeks van tien wedstrijden minder dan twee doelpunten noteerde was in 2005. Toen overkwam het Sparta en FC Den Bosch. Vorig weekend legde analist Kees Luijckx al uit waarom ze zo weinig scoren.

Sinds de komst van Sjors Ultee in Leeuwarden gaat het nog niet zoals gehoopt. Tegen FC Volendam (0-3), FC Emmen (0-0) en Sparta (0-3) kreeg het in totaal vier doelpunten tegen binnen vijftien minuten. Geen enkele club kreeg meer doelpunten tegen in het eerste kwartier dan zij. Zes stuks in totaal, waarvan dus vier in de duels na de winterstop.

Het geeft weer dat het verdedigend nog niet helemaal op de rit is bij Ultee’s ploeg. Al moet gezegd worden dat het minder kan. De tegenstander van donderdagavond presteert op bijna alle verdedigende data- met uitzondering van het aantal schoten op doel tegen én het aantal verloren luchtduels- minder dan de Leeuwarders.

De wedstrijd tussen FC Groningen en SC Cambuur wordt donderdagavond 18:45 uur gespeeld in de Euroborg. De ‘degradatiekraker’ tussen de twee kersverse trainers wordt LIVE uitgezonden op ESPN 1.

Wed €50 & krijg €50 op HollandCasino.nl

Uiteraard zijn zij niet de enige twee clubs die in actie komen. In deze volledige speelronde komen de volgende teams tegen elkaar in actie. Deze zijn natuurlijk LIVE te zien op de kanalen van ESPN.

Dinsdag:
18:45 uur: FC Emmen – PSV (LIVE te zien op ESPN 1)
21:00 uur: Sparta – RKC (LIVE te zien op ESPN 1)

Woensdag:
18:45 uur: Go Ahead Eagles – AZ (LIVE te zien op ESPN 1)
18:45 uur: Vitesse – FC Twente (LIVE te zien op ESPN2)
20:00 uur: Fortuna Sittard – sc Heerenveen (LIVE te zien op ESPN3)
21:00 uur: FC Utrecht – Excelsior (LIVE te zien op ESPN 1)
21:00 uur: Feyenoord – N.E.C. (LIVE te zien op ESPN2)

Donderdag:
18:45 uur: FC Groningen – SC Cambuur (LIVE te zien op ESPN)
21:00 uur: Ajax – FC Volendam (LIVE te zien op ESPN)