<
>

Adekanye speelde nog nooit negentig minuten: "Ik dacht zelfs dat het iets genetisch was"

Bobby Adekanye is de man in vorm bij Go Ahead Eagles. De pijlsnelle aanvaller zorgde met een prachtige stift tegen Fortuna Sittard en een vlammend afstandsschot tegen FC Utrecht dat zijn ploeg vier punten pakte in de laatste twee wedstrijden. Er valt wat te genieten op de burelen van de Adelaarshorst en niet allerminst omdat de voetbalnomade eindelijk zíjn plek heeft gevonden in het voetballandschap. In Fresia & Milan Parkeren de Bus doet de aanvaller zijn verhaal over zijn fitheid, want nog nooit speelde Adekanye negentig minuten uit. En dat in 54 wedstrijden betaald voetbal.

“We zijn er wel mee bezig”, zegt Adekanye op de vraag waarom hij nog nooit een volledige wedstrijd speelde. “Ik ben er zelf ook mee bezig. Maar het probleem is dat ik elke keer niet die negentig minuten kan behalen. Ik dacht eerst dat het iets genetisch was, want mijn kleine broertje speelt bij Feyenoord en die heeft er ook klachten over. Mijn broer, die speelt dan op een minder hoog niveau, ook. Het is puur kramp. Het kan soms kuiten of hamstring zijn. Wat ik vervelend vind is dat ik rond de zestig à zeventig minuten al merk dat het komt en ik het niet kan stoppen. Daardoor kan ik nooit tussen de zeventigste en de negentigste minuut meemaken. Dat is juist wanneer de meeste goals vallen. Ik weet niet of jullie hebben gemerkt dat al mijn goals en assists in de eerste helft vallen. Dat is wanneer ik het meeste energie en focus heb. Dan heb ik nog geen focus dat die kramp komt en heb ik de meeste vrijheid in mijn hoofd. Dan geniet ik ook van het spel en komt mijn kwaliteit naar boven.”

In de rust van een wedstrijd merkt de aanvaller van Go Ahead Eagles, die dit seizoen goed is voor vijf goals en vier assists, dat de kramp op begint te komen. “Dan begin ik van alles te nemen en hopen dat het niet komt, maar het komt altijd. Ik ben er wel mee bezig en ik heb nog heel veel wedstrijden over dus hopelijk zitten er vijf wedstrijden dat ik negentig minuten kan spelen. Als mijn rendement omhoog wil gaan dan moet ik die negentig minuten halen. Veel goals komen rond die tijd, omdat verdedigers een beetje laks worden.”

Het zou geen doel op zichzelf moeten zijn, maar Adekanye wil kostte wat het kost volledige wedstrijden spelen. Als jeugdspeler dartelde hij rond bij Ajax, FC Barcelona, PSV en Liverpool en dat is een droom die nog niet vervlogen is. “Als ik ooit wil dromen over Ajax of FC Barcelona. Gaan ze ooit een speler halen die nooit negentig minuten kan spelen? Dan praten we over heel veel salaris en alles wat er omheen komt kijken. Dan denk ik niet dat ze liever voor een jongen gaan die alleen zestig minuten kan spelen.”

Adekanye is dus heel serieus bezig om fit genoeg te zijn dat zijn lichaam negentig minuten aan kan. Daar doet en laat hij veel voor. “Ik doe extra training. Extra loopjes. Specifieke gymoefeningen die ik kan doen. Ik denk niet dat je heel veel meer kan doen. En ik neem medicijnen en gelletjes. Maar ik denk dat mijn lichaam sowieso twee keer negentig minuten moet halen. Ook met de pijn, dat ik weet van dat ik het een aantal keer heb gehaald. Misschien dat het via die route moet lukken dat mijn lichaam zegt dat we het kunnen behalen.”

Adekanye heeft het in Fresia & Milan Parkeren de Bus uiteraard over veel meer dan alleen zijn fitheid. Zo praat hij over zijn reis van Nigeria naar Nederland, zijn eerste stappen bij Ajax, de weg langs Europese topclubs in de jeugd, waarom niemand zijn echte naam kan uitspreken, zijn beste aankoop ooit in de vorm van een fatbike en de snelste speler tegen wie hij heeft gespeeld. Ook heeft hij een cadeautje voor Fresia en Milan, wat dat is hoor je in de podcast.

Aflevering 19 van Fresia & Milan Parkeren de Bus is nu te beluisteren op je favoriete podcastapp als Spotify en iTunes. De uitzending is vanaf 20:15 uur te zien op ESPN 1.