<
>

Terugblik in cijfers: Van Amersfoort is terug en AZ en FC Twente-spelers in vorm

ESPN

Speelronde zeventien zit er weer op en dus heeft iedereen een keer tegen elkaar gespeeld. Het werd een weekend waarin De Klassieker ervoor heeft gezorgd dat nummer zes Sparta inmiddels op twee punten genaderd is en sc Heerenveen als winnaar van de Derby van het Noorden uit de bus is gekomen. Wat waren de meest opvallende prestaties aan de hand van de cijfers?

Voor het eerst sinds 23 oktober 2016 eindigde een wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in de Eredivisie in een gelijkspel. Een wedstrijd met een aantal gelijkenissen. Destijds werd het namelijk ook 1-1 in de Kuip en maakte Davy Klaassen óók de gelijkmaker. Het gelijke spel betekende dat Ajax nu al acht onderlinge ontmoetingen in de Eredivisie op rij niet heeft verloren nadat het de openingstreffer incasseerde (4x gelijk, 4x verlies).

Hoewel dat positief klinkt, is er natuurlijk ook een keerzijde voor de club uit de hoofdstad. Zij wonnen geen van de laatste zes Eredivisieduels (5x gelijk, 1x verlies), wat de langste reeks is sinds februari 1999. Het betekende ook de zesde puntendeling van de Amsterdammers dit seizoen, wat een evenaring is van het hoogste aantal sinds 2016/17 (toen ook 6).

Over De Klassieker is verder voldoende geschreven en gezegd dus gauw verder met de andere wedstrijden. Want op de acht andere velden gebeurde voldoende opvallends. Wat te denken van Vangelis Pavlidis, die na zijn blessure meteen weer zijn oude vorm te pakken heeft.

Hoewel hij liefst acht wedstrijden moest missen, is de Griekse spits nog altijd iemand om rekening mee te houden in de topscorersrace. Doordat nog niemand in de dubbele cijfers staat qua goals, is de Griek door zijn vijfde doelpunt hard op weg om een inhaalslag te maken. Topscorer van de Eredivisie is momenteel Xavi Simons (én de vertrokken Cody Gakpo) met negen doelpunten.

Bij AZ viel ook Jens Odgaard maar weer eens op. De zomeraanwinst lijkt zich enorm op zijn gemak te voelen bij zijn nieuwe werkgever. Met name voor eigen publiek laat de Deen zich goed zien.

Odgaard was met een assist en zijn voorbereidende actie bij het eigen doelpunt van Fortuna Sittard wederom betrokken bij het gros van het aantal Alkmaarse doelpunten. Inmiddels is hij in zijn laatste zeven thuisduels in de competitie bij een doelpunt betrokken geweest (5 goals, 2 assists). De laatste die zo’n dergelijke reeks voor de huidige nummer twee van de Eredivisie neerzette, was Ali El-Khattabi in 2003. In totaal lukte hem dat negen keer op rij.

Hoewel Djordje Mihailovic vooral vanwege zijn technische kwaliteiten voor een fors bedrag van Montreál gekocht is, laat de ‘nummer 10’ tegen Fortuna Sittard zien ook zeker niet vies te zijn van wat hard werk. Na het uitvallen van Dani de Wit, nam Mihailovic de honneurs waar voor de altijd hardwerkende middenvelder. Hoewel de zesvoudig international van Team USA als invaller maar 56 minuten meedeed, kwam hij tot de meeste geslaagde tackles van iedereen.

De Amerikaanse winterversterking was niet de enige ‘nieuweling’ die zich flink liet gelden. Daarnet was al te zien dat Pelle van Amersfoort- samen met andere doelpuntenmakers Pavlidis en Václav Černý- het meest geschoten had van alle spelers dit weekend. Daar bleef het alleen niet bij.

De in de winter op het oude nest teruggekeerde middenvelder brengt bij sc Heerenveen tot dusver precies wat er van hem werd verwacht. In de derby tegen Groningen is de voormalig uitblinker in de Poolse competitie met zijn intensieve speelstijl bij veel doelgevaar betrokken. Samen met Elayis Tavsan en wederom Černý was Van Amersfoort bij het meeste doelgevaar betrokken.

De Tsjechische rechtsbuiten van FC Twente beleefde dus ook een zeer goed weekend. Hij maakte alle vijf zijn Eredivisiegoals dit seizoen in De Grolsch Veste. Geen speler maakte in 2022/23 meer doelpunten zonder uit te hebben gescoord dan de Twente-aanvaller (Landry Dimata ook 5). Daarbij was Černý de eerste ‘Tukker’ met vijf succesvolle dribbels in een Eredivisiewedstrijd dit seizoen. De blessuregevoelige aanvaller is daarmee de speler met de meeste geslaagde pingelacties dit weekend.

Černý was niet de enige speler van de ploeg van Ron Jans die een zeer goede wedstrijd speelde. Linksback Gijs Smal bewees maar eens te meer over goede voetballende en aanvallende kwaliteiten te beschikken. Geen speler creëerde meer kansen dan hij. Alleen Xavi Simons wist hem te evenaren. De 25-jarige verdediger uit De Rijp had ook nog eens twaalf balbezitveroveringen. De laatste speler dit tot zo’n hoog aantal gecreëerde kansen én heroveringen kwam, was niet de minste. Dat was namelijk Hakim Ziyech op 31 januari 2016, toevalligerwijs ook tegen FC Utrecht.

Dan houdt het nog niet op in Enschede. In een zeer overtuigende wedstrijd kende het ook nog een derde statistische uitblinker. Ramiz Zerrouki lijkt weinig last te hebben van de transferperikelen rondom zijn persoon. Ondanks dat een overstap naar ‘droomclub’ Feyenoord uitgesloten werd, presteert de Algerijn als altijd. Nadat de verdedigende middenvelder vorige week al excelleerde in de final third van Ajax, herhaalde hij dat tegen FC Utrecht. Niemand kwam tot zo’n hoog aantal aangekomen passes in de aanvallende zone. Wederom zijn de Twentenaren goed vertegenwoordigd in deze statistiek.

FC Twente kwam voor het eerst sinds 1 september 2019 tot meerdere doelpunten tegen FC Utrecht in de Eredivisie, nadat het de vijf tussenliggende duels telkens eenmaal scoorde. Daardoor bleef het op één punt van PSV, dat voor het eerst na de winter won.

In de eerste seizoenshelft leek Jordan Teze slachtoffer van zijn eigen veelzijdigheid. Zowel op rechtsachter als rechts centraal achterin vormde hij een betrouwbare tweede keuze. De 3-voudig international lijkt zich, getuige zijn actieve optreden bij Vitesse, niet bij deze situatie neer te hebben gelegd. Met vijftien balveroveringen was hij de beste dit seizoen. Het was tevens een record voor een PSV’er in een Eredivisiewedstrijd dit seizoen en een evenaring van zijn persoonlijk record (ook 15 tegen VVV in april 2021).

In de strijd om lijfsbehoud hoeft het niet altijd mooi en sierlijk, zolang de punten maar worden behaald. In dat opzicht liet Redouan El Yaakoubi vrijdagavond zien hoe het moet: in de kraker tegen Volendam haalde de Excelsior-aanvoerder de ene na de andere bal weg. Zeer effectief en daarmee hield het de nul. Door de 2-0 overwinning heeft Excelsior nu negentien punten behaald na de eerste seizoenshelft. Nog nooit degradeerden zij in een seizoen waarin het minstens zoveel punten had behaald na zeventien duels (vier keer eerder).