<
>

Bondscoach Koeman: "Basisidee wordt met vier verdedigers"

"Het voelt wel weer prettig thuiskomen", vertelt Ronald Koeman vanmiddag op zijn presentatie als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De 59-jarige trainer heeft getekend voor zijn tweede periode als bondscoach van Oranje. "Ik ben superblij en trots dat ik wederom deze kans krijg."

Koeman begint aan zijn tweede periode als bondscoach en hoopt daarin oude tijden te herbeleven. "Het is eigenlijk een hele mooie periode geweest", blikt de bondscoach terug op zijn eerste periode. "Je neemt dan iets over en het kon ook snel beter toen. Dat gebeurde ook uiteindelijk met de kwalificatie en toen het EK. Het bereiken van de finale van de Nations League, en ook de manier waarop. Daar willen we graag naar terug."

Clausule
In zijn eerste periode bij Oranje vertrok Koeman vroegtijdig om een avontuur bij FC Barcelona aan te gaan. Er stond destijds een clausule in zijn contract, waardoor dat mogelijk was. Dit keer is er geen sprake van zo'n clausule. "Er staat nu niks in", vertelt Koeman.

Zijn tijd in Barcelona was van korte duur en al snel na zijn ontslag werd bekend dat hij na Louis van Gaal weer zou terugkeren bij het Nederlands elftal. "Ik was voor dat moment verrast dat Nico-Jan Hoogma mij belde, want dat was volgens mij in half februari of eind februari. En het was voor nu, dus ze waren er vroeg bij. Voor mij was het op dat moment wel iets wat ik weer ambieerde."

Vier verdedigers
Koeman is niet van plan om door te bouwen op het systeem van zijn voorganger Van Gaal. De nieuwe bondscoach grijpt terug op het systeem dat hij in de periode tussen 2018 en 2020 gebruikte bij Oranje. "In principe gaan we terug naar het systeem wat we toen gespeeld hebben gedurende die twee jaar. Ik ben ook altijd wel een trainer geweest die wel eens is veranderd van systeem. Het basisidee van spelen wordt met vier verdedigers en niet met drie of vijf."

In zijn tijd bij Barcelona speelde Koeman ook een tijd met het beoogde systeem en de selectie van Oranje lijkt hem ook geschikte groep voor zijn plan. "Ik heb natuurlijk een verleden met dit systeem. We hebben geweldige wedstrijden gespeeld. We hadden volgens mij ook een keer negentien wedstrijden achter elkaar winst. Het ligt ook aan de beschikbaarheid van de spelers. De spelers maken het systeem en het systeem niet de spelers. Ik denk dat we het met deze groep ook weer kunnen doen, dus daar gaan we voor."

Doelstelling
Succesvol zijn noemde Koeman al eerder in zijn persconferentie. In zijn vorige periode bereikte hij de finale van de Nations League. In de zomer krijgt hij een nieuwe kans in het toernooi. Daarnaast is zijn doelstelling om Oranje op een eindtoernooi te coachen. "Als je twee jaar bondscoach bent geweest en je hebt geen eindtoernooi meegemaakt, dan mist er wel iets. Toen was het COVID wat roet in het eten gooide, dus ik krijg nu weer de kans om als eerste met de spelers en staf het EK te halen, en dan heb je een eindtoernooi."

Berghuis
Tijdens de persconferentie sprak Ronald Koeman ook over Steven Berghuis. Hij speelde zondag voor de eerste keer sinds zijn overstap naar Ajax een Klassieker met publiek in De Kuip. Dat gegeven werd breed uitgemeten in de media. Berghuis gaf na afloop aan over hoe hij naar de berichtgeving over zijn persoon heeft gekeken.

"Ik heb een appje gestuurd aan Steven om te zeggen dat ik het heel goed vond. Vaak hou je je mond, ook wel vanuit angst", liet Koeman weten. "Maar ik vond het goed dat hij dat heeft gezegd, want hij heeft dat zo gevoeld."

Keeperskwestie
In de afgelopen periode was er veel te doen om de doelmannen van het Nederlands elftal. Koeman nam Patrick Lodewijks met hem mee als keeperstrainer. Aan hem de taak om weer rust te krijgen in het keepersgilde van Oranje. "Met Edwin van der Sar hebben we jarenlang geen discussie gehad. Dat zou eigenlijk het mooiste zijn. Als we heel snel van die discussie af zijn. Dat kan ook zomaar weer gebeuren", aldus Lodewijks.