<
>

De Klassieker in cijfers: Wie maakte het meeste aanspraak op de winst in 'slordige' wedstrijd

De enige vraag die overblijft na het kijken van De Klassieker is: wie is nou eigenlijk het meest tevreden met het resultaat? De 193e editie van het treffen tussen Feyenoord en Ajax werd er eentje van vooral veel balverlies. Dit was De topwedstrijd tussen beide grootmachten in cijfers.

Voorafgaand aan de wedstrijden waren er wel honderd verhalen te vertellen over het treffen tussen de koploper en nummer drie van de Eredivisie. Iedereen had al tenminste één keer tegen gespeeld dit seizoen, behalve de wedstrijden in deze speelronde. En zo duurde het zestien wedstrijden voor de eerste Klassieker. Ajax had al zes wedstrijden op rij (5x Eredivisie, 1x KNVB Beker) gewonnen van Feyenoord, maar was absoluut niet in vorm. Feyenoord daarentegen was van de acht keer dat het als koploper de ‘aartsrivaal’ ontving zeven keer ongeslagen (3x winst, 4x gelijk).

De verwachtingen waren hoog gespannen, maar- zoals wel vaker eigenlijk- viel het dan eigenlijk een beetje tegen. Niemand weet na afloop wie nou het meest tevreden moet zijn met een punt. Het duurde lang voordat het loskwam en het aantal écht grote kansen is beperkt gebleven tot twee of drie. Beide ploegen hadden veel balverlies.

Feyenoord noteerde een passnauwkeurigheid van 68,1 procent. Dat is hun laagste percentage in een thuisduel in de Eredivisie sinds oktober 2017 (65,0%, toevalligerwijs ook tegen Ajax). De bezoekers waren iets secuurder in balbezit, al noteerden ze met 75,5% ook de laagste passzuiverheid in de Eredivisie onder trainer Alfred Schreuder.

Hoewel Ajax (57 procent) het merendeel van het balbezit heeft over de gehele wedstrijd, leek het spel zich lange tijd vooral op Amsterdamse helft plaats te vinden. De oorzaak: de uitstekende pressing van de ploeg van Arne Slot. In de eerste 15 minuten vond 40.3% van de actie plaats in het verdedigende derde van Ajax. Liefst tien keer veroverde Feyenoord de bal in de laatste 30 meter van het veld, tegenover twee keer van de Amsterdammers.

Vooral vóór rust hadden de Amsterdammers het erg moeilijk om zich onder de druk van de thuisploeg uit te spelen. Hierbij had de rechterkant van de defensie het duidelijk het zwaarst. Zij leden maar liefst 26 keer balverlies, terwijl Álvarez en Sánchez gezamenlijk ‘slechts’ drie keer de bal bij een ploeggenoot op de Rotterdamse helft te kregen.

Sporadisch meldde de nummer drie zich op de helft van de ploeg van Arne Slot. Het duurde 26 minuten en 36 seconde voordat Ajax zijn eerste balcontact in de Rotterdamse zestienmeter noteerde. Dat was meteen wel de grootste kans tot dan toe, waar het niet dat Mohammed Kudus de bal van Calvin Bassey niet vol raakte met zijn hoofd en naast knikte. Iets langer dan een minuut later zette Dušan Tadić met een snel genomen vrije trap Jurriën Timber voor Justin Bijlow. Het betekende al de 70e gecreëerde kans van de Ajax-captain dit seizoen.

Igor Paixão brak in de 34e minuut op schitterende wijze de ban. De Braziliaan werd met zijn afstandsschot na Leonardo (2x) en André Bahia de derde Braziliaan die namens Feyenoord trefzeker was in een Klassieker in de Eredivisie. Zijn goal betekende alweer de veertiende van buiten het strafschopgebied voor Feyenoord. Daarin zijn ze alleenheerser in de Eredivisie. Het was ook al de negende treffer in de laatste vijftien minuten van de eerste helft. Geen enkele club maakte zo veel goals in het kwartier vóór de rust.

Hoewel het er bij Feyenoord bij vlagen- voornamelijk defensief- overtuigend uit zag, stokte het een beetje bij de creatievelingen. De twee spelers die het vaakst balverlies leden, waren Alireza Jahanbakhsh en Orkun Kökcü. Mede daardoor kwam de koploper niet tot hele grote kansen. De elf schoten van Feyenoord leverden bij elkaar 0,33 Expected Goals op. Dat is het laagste voor de Rotterdammers in een Eredivisieduel sinds 27 oktober 2019 (toen 0,24 xG, ook tegen Ajax).

Het was de uitploeg die qua kansen de grootste aanspraak maakte op de overwinning (xG: 1,39). Ajax kwam weliswaar voor het tweede Eredivisieduel op rij tot maximaal vijftien balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied (15 tegen Feyenoord, 10 tegen FC Twente). Dat was in 138 wedstrijden daarvoor maar één keer gebeurd. Zonder veelvuldig in het vijandelijke penaltygebied te komen, kwam het met name via Kudus (kopbal en één-op-één) het dichtste bij een doelpunt. Volgens de xG-waarde die Opta hanteert wordt de kans van invaller Santiago Giménez niet meegerekend als ‘grote kans’, al zijn daar de meningen over verdeeld. Hij had namelijk Feyenoord van redelijk dicht bij naar de overwinning kunnen schieten.

Dat Steven Bergwijn in slechts één helft bijna eindigt als de Ajacied met de meeste aangekomen passes op de vijandelijke helft, illustreert zijn sterke invalbeurt. De recordaankoop oogt voor het eerst in tijden weer als de Bergwijn uit zijn PSV-periode of het begin van dit seizoen. Zijn komst in het veld bracht Ajax meer mogelijkheden om hun eigen spel te spelen. Het zorgde ervoor dat de bezoekers gevaarlijker werden. Dat de club uit Rotterdam-Zuid een tegentreffer zou gaan krijgen, leek historisch gezien een garantie. Al 29 thuiswedstrijden in De Klassieker op rij moest de keeper van dienst vissen en ook deze ontmoeting was daar geen uitzondering op.

Of Davy Klaassen hem nou wel of niet op zijn naam had moeten krijgen, de middenvelder heeft nu 70 Eredivisiegoals voor ‘zijn’ club gemaakt. Daarmee verschijnt hij in een illuster rijtje met Klaas Jan Huntelaar en Luís Suarez, die óók zeventig doelpunten of meer maakte voor Ajax deze eeuw. Het betekende ook de 32e keer dat Klaassen de allereerste goal maakte voor de hoofdstedelingen.

Buiten de kans in de laatste minuut van Giménez gebeurde er maar weinig spectaculairs. Het werd voornamelijk de wedstrijd van de verdedigers. Jorge Sánchez heeft geen beste beurt gemaakt. De Mexicaan leed veel balverlies én verloor de meest verloren persoonlijke duels van iedereen. Sterker nog, de Ajacied verloor in zijn eentje bijna even veel persoonlijke duels (13) als de gehele Feyenoord-defensie tezamen (14). Jeugdproduct Quilindschy Hartman viel juist heel positief op. Met vier onderscheppingen was hij de beste op basis van die statistiek. Eén van die balveroveringen leverde zelfs het doelpunt en zijn tweede assist van het seizoen op.

Dan was er nog speciale aandacht voor de eerste topwedstrijd van Mats Wieffer. Zelf was hij redelijk tevreden. ESPN-analist Mario Been geeft hem meer lovende kritieken, al blijkt er één verbeterpunt. De van Excelsior overgekomen middenvelder maakte acht overtredingen dit duel. Dat is het hoogste aantal voor een speler in een Eredivisieduel dit seizoen. De laatste keer dat een Feyenoorder zoveel overtredingen maakte in een competitiewedstrijd was Ruben Schaken (november 2012 tegen AZ; ook 8).

Al met al leken na deze Klassieker beide ploegen aanspraak te maken op meer. Op basis van het wedstrijdbeeld en wáár het topduel zich op het veld afspeelde, was Feyenoord de duidelijke winnaar. Maar op basis van de kwaliteit van de kansen maakte Ajax een betere kans op drie punten. En waar twee ploegen menen recht te hebben op meer, is een gelijkspel doorgaans wel een faire afspiegeling van het geheel.