<
>

Waarom Chelsea zó veel geld betaalt voor Madueke: "PSV verkoopt niet het kampioenschap"

2.177 minuten in 51 Eredivisiewedstrijden (+/-43 minuten per duel) waren overtuigend genoeg voor Chelsea om Noni Madueke bij PSV op te halen. De grote vraag is toch wel waarom, aangezien de talentvolle Engelsman bijzonder weinig heeft gespeeld in 3,5 jaar. Sterker nog, in tachtig officiële wedstrijden maakte hij maar vier wedstrijden helemaal vol. ESPN-analist Arnold Bruggink vindt het een ‘krankzinnig hoog bedrag’ voor een speler die ‘niet bepaalt of PSV kampioen wordt of niet’.

Dit seizoen speelde PSV 28 officiële wedstrijden in alle competities. Door een enkelblessure kwam Noni Madueke in slechts negen wedstrijden in actie (vijf in de Eredivisie, drie in de Europa League en één in de TOTO KNVB Beker). Daarin kwam de Engelsman geboren in London tot twee doelpunten. Het lijken geen cijfers waarmee je de op twee na duurste uitgaande transfer wordt.

Alleen Cody Gakpo leverde nog meer op dan Madueke. Arnold Bruggink, die zelf zes jaar in de lichtstad speelde, noemt het ‘krankzinnig veel’. “Er wordt door veel mensen heel makkelijk overheen gestapt dat hij voor bijna 40 miljoen weggaat. Mensen vinden dat nu gewoon normaal. Ik zie ook in hem een speciale speler. Hij is beter dan veel anderen en heeft iets bijzonders. Hij kan doelpunten maken en is snel, maar in bijvoorbeeld de Champions League heeft hij nog niks laten zien. Zijn potentie is enorm, maar dat is niet genoeg.” Kijkende naar de prestaties van de zes duurste spelers aller tijden van de Eindhovenaren in de Eredivisie, is er nogal een groot verschil tussen hem en de rest, die de kassa in het Philips Stadion flink deden rinkelen.

Met de betrokkenheid bij achttien goals in de competitie zit hij ver onder de prestaties van alle andere voorhoedespelers. Memphis is degene uit dit rijtje die- na Madueke- bij de minste goals betrokken was. Memphis, die zelf ook bezig is met een transfer, verliet PSV voor Manchester United nadat hij in 62 competitieduels tot 34 goals en 12 assist kwam en in zijn slotseizoen topscorer van de Eredivisie was geworden (22 goals). Dat staat in een schril contrast met de 20-jarige jeugdinternational van Engeland, die kampt met extreme blessuregevoeligheid.

In 3,5 jaar tijd miste de snelheidsduivel 53 wedstrijden. Eenmaal hersteld en/of fit kwam het niet vaak voor dat hij de wedstrijd helemaal volmaakte. In zijn profcarrière kwam het pas vier keer voor dat hij van het eerste tot en met het laatste fluitsignaal binnen de lijnen stond. Opvallend genoeg waren drie daarvan in 2023. Daarvoor maakte hij alleen de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo (twee assists) de wedstrijd vol.

Bruggink treft de vergelijking met Cody Gakpo, die op tweede kerstdag aan Liverpool werd verkocht. Een speler waar Ruud van Nistelrooij veel meer op kon rekenen, volgens de Almeloërs. “Trainers kunnen bouwen op betrouwbare spelers. Ondanks dat Gakpo geblesseerd is geweest, konden de trainers wel op hem bouwen. Hij is echt een groot gemis voor Van Nistelrooij. Madueke moet het meer hebben van bevliegingen in het veld. In de aanval gaat dat goed, maar verdedigend komt hij vaak te kort.” Na Gakpo's vertrek heeft de vleugelaanvaller wel zijn verantwoordelijkheid gepakt. Noni Madueke noteerde namelijk bij elkaar 3,67 Expected Goals en Expected Assists (1,03 xG + 2,64 xA). Dat is tenminste 1,4 meer dan iedere andere speler in de Eredivisie

Wat maakt hem dan zo goed?
Precies drie jaar en één dag geleden (19-1-20) maakte Madueke zijn debuut in de Eredivisie. Op zestienjarige leeftijd nam PSV hem over uit de jeugdopleiding van Tottenham Hotspur, waar hij vier jaar speelde. Anderhalf jaar na zijn overstap naar Eindhoven mocht hij zeventien minuten voor tijd debuteren bij VVV-Venlo (1-1).

Sinds zijn debuut is hij per 90 minuten de speler met de meeste succesvolle dribbels (minimaal 700 speelminuten). Dat zal de gemiddelde voetballiefhebber niet doen verbazen. Eenmaal fit schittert Madueke met zijn flitsende acties en dribbels waarmee hij menig back het bos instuurt.

Daarnaast is de statistiek ‘attacking sequence involvements’ een interessante om te laten zien wat zijn waarde is voor PSV in de Eredivisie. Gemiddeld per 90 minuten is hij sinds het seizoen 2021/22 het op één na vaakst betrokken bij de opbouw van een schot. Opbouw wordt dan gedefinieerd als: een aaneenschakeling van passes uit open spel.

Een speler kan dan betrokken zijn op drie verschillende manieren, namelijk: als eindstation via een schot (eerste kolom), de laatste pass voor het schot (tweede kolom) of een pass in deze passketen (derde kolom). Met een totaal van per wedstrijd 8.3 aanvallen eindigend in een schot moet de Engelsman alleen duurste uitgaande transfer ooit uit de Eredivisie, Antony (8.4) voor zich dulden.

Hoewel PSV, dat zo standvastig was in de zomer, zes maanden later twee van hun beste spelers naar de Premier League ziet gaan, zal Marcel Brands toch enigszins content zijn met deze transfer. Een panikerend Chelsea, dat door de kapitaalkrachtige nieuwe eigenaar oneindig diepe zakken heeft, is lastig te weigeren. Zeker als het gaat om een speler die in totaal pas tachtig keer het rood-wit gestreepte shirt droeg en een rijke blessurehistorie heeft. De club uit de lichtstad heeft de centen hard nodig dus is de match met de Londonaren een goede. Sinds het begin van dit seizoen gaf het al een duizelingwekkend bedrag van 425,49 miljoen euro uit aan verse krachten, terwijl door bonussen het bedrag nog verder kan oplopen. Hij wordt na Mudryk, Félix, Badiashile, Fofana en Santos de vijfde winterversterking op Stamford Bridge.

Met Madueke heeft de huidige nummer tien van de Premier League in ieder geval een goede dribbelaar vastgelegd, die ook nog eens meetelt in de Home Grown-regel die in Engeland geldt. Die regel bepaalt dat clubs in hun 25-koppige selectie tenminste acht spelers moet hebben die over een Brits paspoort beschikken óf die er voor hun 21ste al drie jaar in Engeland hebben gevoetbald. Vanwege die regel is de marktwaarde een stuk hoger en moet het diep(er) in de buidel tasten voor de jeugdinternational.

De oud-spits van onder andere PSV, Real Mallorca en Hannover 96 is van mening dat er niet direct reden tot paniek moet zijn over het verdere verloop van het seizoen. “Met het vertrek van Madueke verkopen ze niet het kampioenschap.”